Tamariskfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tamariskfamilien
Salttamarisk (Tamarix gallica)
Nomenklatur
Tamaricaceae
Link
Populærnavn
tamariskfamilien
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordennellikordenen
Økologi
Antall arter: ca. 90
Habitat: ørken, steppe, havstrender, elvebredder
Utbredelse: Europa, Asia, Afrika
Inndelt i

Tamariskfamilien (Tamaricaceae) er en plantefamilie i nellikordenen (Caryophyllales).

Artene er busker, halvbusker eller små trær. Bladene sitter spredt og er små, enkle og ofte skjellaktige. De fleste er halofytter og kan vokse på sterkt saltholdig jord. Saltoverskuddet skilles ut i kjertler. Blomstene sitter i klaser eller topper, mer sjeldent enkeltvis. De er fire- eller femtallige og som regel tvekjønnede. Blomsten har 4–5 begerblad, 4–5 kronblad, 4–10, eller av og til mange, pollenbærere og 3–5 arr. Frukten er en kapsel som åpner seg og inneholder mange hårete frø.

De vokser i ørken og steppe, langs elver og på havstrender. Utbredelsen omfatter store deler av Eurasia og deler av Afrika, men de fleste vokser i områder med temperert eller subtropisk klima fra middelhavsområdet til Sentral-Asia. Noen arter er dyrket og naturalisert i Nord-Amerika og andre steder. I Norge finnes én art, klåved (Myricaria germanica).

Familien omfatter mellom 80 og 120 arter i ulike oversikter. Vanligvis anerkjennes tre slekter: klåvedslekta (Myricaria), Reaumuria og tamariskslekta (Tamarix). Av og til skilles noen arter ut i egne små slekter. Det gjelder Hololachna, vanligvis regnet til Reaumuria, og Myrtama eller Tamaricaria, som regel regnet til Myricaria.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]