Klåvedslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klåvedslekta
Klåved i Bilder ur Nordens flora
Klåved i Bilder ur Nordens flora
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myricaria
Desv.
Norsk(e) navn: klåvedslekta
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: nellikordenen
Familie: tamariskfamilien
Antall arter: 13
Habitat: bredden av elver og innsjøer
Utbredelse: tempererte deler av Eurasia
Arter:

Klåvedslekta (Myricaria) er ei planteslekt i tamariskfamilien i nellikordenen.

Artene er løvfellende busker eller mer sjeldent halvbusker. Vekstformen er opprett, utoverliggende eller krypende avhengig av voksestedet. Bladene er enkle, spredte og sittende; de sitter som regel tett på de grønne årsskuddene. Blomstene er tvekjønnede og sitter i ende- eller sidestilte klaser eller topper. De har 5 rosa, hvite eller purpurrøde kronblad og 3 sittende arr. Det er 10 pollenbærere, 5 lange og 5 korte, som er sammenvokste i ½ til ⅔ av lengden. Frukten er en kapsel som åpner seg langs tre sprekker. Den inneholder mange hårete frø.

Disse plantene vokser på sand og grus, som regel langs bredden av elver og innsjøer, men også andre steder i ørken og fjell. Slekta har 12–13 arter som er utbredt i tempererte deler av Eurasia. Artsmangfoldet er størst på Tibetplatået og i tilstøtende strøk. Tre arter finnes vestover til østlige Europa. I Vest-Europa og Norge vokser én art, klåved (M. germanica).

Myricaria elegans skiller seg ut fra de andre artene ved blant annet å ha ganske store blad. Den blir ofte plassert i ei monotypisk slekt som Myrtama elegans eller Tamaricaria elegans. Molekylærgenetiske studier viser at denne arten hører til i Myricaria, men at den er søsterarten til resten av slekta.

Artene i klåvedslekta er i tilbakegang på grunn av vassdragsreguleringer og andre tiltak langs elvene. Spesielt utsatt er Myricaria laxiflora som kun vokser langs det midtre løpet til Chang Jiang og som er truet av byggingen av De tre kløfters demning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]