t:kort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

t:kort er et elektronisk reisekort som brukes på kollektivtransporten i Trøndelag. Kortet ble introdusert i juni 2008, og fra januar 2009 er alle periodebilletter overført til t:kort. Det elektroniske billettsystemet er et samarbeidsprosjekt mellom fylkene Nord- og Sør-Trøndelag og de daværende involverte kollektivselskapene: Gauldal Billag, Klæburuten, Nettbuss Trøndelag, Steinkjerbuss og Team Trafikk, Veolia Transport Bane (som driver Gråkallbanen) samt ferjeselskapene Fosen Trafikklag, Kystekspressen og Namsos Trafikkselskap. t:kort periode kan også benyttes på NSBs tog innenfor «sone Stor-Trondheim». AtB er ansvarlig for systemet.

Kortet kan bestilles over internett eller på et kundesenter. Billetter legges i kortet over internett via reisekonto, ved et av kundesentrene eller på bussen (sistnevnte gjelder ikke AtBs ruter i Trondheim). Billetten aktiveres ved å holde kortet foran en kortleser («validator»). Systemet har mottatt en del kritikk, bl.a. for at det tar lang tid fra man setter inn penger på reisekonto til pengene faktisk er inne på reisekontoen.[1] Systemet er levert av det norske IT-selskapet FARA. Samme system benyttes også i Troms, Nordland, Møre og Romsdal, Rogaland, Hedmark, Oppland, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder.

3 av 4 reisende i Trondheim benytter t:kort.[2] Kundetilfredshet blant de som bruker t:kort var i april 2010 totalt på 83. Over halvparten av kundene som benytter t:kort er under 30 år, og over 9 av 10 kunder befinner seg i Trondheim og Trondheimsregionen.

Produkter[rediger | rediger kilde]

  • t:kort periode
  • t:kort autoreise
  • t:kort verdi

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Odd Ragnar Myhr (7. oktober 2008). «Tar opp tull med T:kort». Byavisa. Besøkt 28. mars 2011. [død lenke]
  2. ^ «Årsrapport 2010» (PDF). AtB. s. s. 13. Besøkt 6. august 2012. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]