Billett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Billett er en kvittering for en kjøpt plass.

Underholdning[rediger | rediger kilde]

En billett for adgang til en basketballkamp

Billetter brukes innen underholdning og kalles etter denne for eksempel teaterbillett, kinobillett, konsertbillett, museumsbillett, fornøyelsesparkbillett. Man bruker også billetter innen sport, og mange populære arrangementer blir tidlig utsolgt. I cupfinalen i fotball tildeles billetter til supportere fra de ulike lagene, noe som ofte fører til misnøye, fordi man anser at man ikke har fått nok billetter.

Ved populære arrangementer hvor det er stor etterspørsel etter billetter, vil det ofte være noen som prøver å kjøpe flere billetter enn de trenger for å så selge disse igjen med fortjeneste på svartebørs. Fra 1. juli 2007 ble det forbudt å selge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side, eller som billetten første gang ble solgt for.[1]

Transport[rediger | rediger kilde]

En britisk togbillett

Man bruker også billetter innen transport. Flybilletter, togbilletter, bussbilletter og båtbilletter brukes av alle som driver offentlig transport mot betaling. I slike situasjoner vil noen ønske å selge billetter på forhånd og la billettene fungere som adgangsdokument. I busstransport selges de fleste billetter ved påstigning, der fungerer billetten først og fremst som kvittering for at man har betalt. Det presiseres derfor på billettens trykte tekst at den må oppbevares til reisen er ferdig. Om man ikke har billett og det blir kontroll, må man betale ekstragebyr og ny billett.

Elektronisk billett[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: E-billett

Etter hvert som elektroniske hjelpemidler øker i omfang, har man også utviklet systemer for e-billett. Dette er en kvittering kunden skriver ut hjemme hos seg selv etter å ha betalt billett over nettbank. Det kan også være en brikke man kjøper for å bruke som identifikasjon i en bomstasjon, hvor systemet da kan trekke penger fra en på forhånd oppgitt bankkonto, eller det kan være en konto hos den aktuelle driver av bomstasjonen, hvor det skjer en avregning hver gang man bruker kortet eller brikken.

Billettkontroll[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Billettkontroll

Billettkontroll er kontroll av gyldig billett, enten ved inngangen til et område eller et transportmiddel, eller innenfor et område der det kreves billett for å oppholde seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]