Oyster (reisekort)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forsiden på et Oyster-kort
Kortleser på undergrunnsbanen.

Oyster er navnet på det elektroniske billettsystemet som benyttes som betalingsmiddel i kollektivtrafikken i Stor-London. Alle Transport for Londons ruter samt flere jernbaneselskaper som kjører lokaltrafikk innen Stor-London godtar kortet. Kortet ble introdusert i 2003, og i juni 2010 hadde over 34 millioner kort blitt utstedt, og mer enn 80 prosent av alle reisene foretatt på Transport for Londons ruter blir betalt med Oyster-kort.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Kortet må valideres ved sperreportene på undergrunnsbanen, London Overground og Docklands Light Railway (DLR) (både ved avreise og ankomst), og på kortleseren om bord på busser og trikk (kun ved ombordstigning). Grunnen til at man kun validerer en gang på buss og trikk, er at disse opererer med én pris over hele London, mens prisen for en reise på undergunnsbanen, DLR og Overground avhenger av hvor mange soner som passeres.

Kortet kan lades opp med et gitt beløp, og ved hver reise blir den korrekte prisen trukket fra kortet. Denne betalingsmåten kalles pay as you go. Ved betaling på denne måten, slutter kortet å trekke penger etter at et visst beløp er nådd (såkalt daily price cap), slik at man aldri betaler mer pr. dag enn det koster å kjøpe et tilsvarende dagskort. Pay as you go er praktisk bl.a. fordi kortet selv holder rede på hvor mange soner passasjeren har reist gjennom, og trekker automatisk det korrekte beløpet for reisen.

Oyster-kortet kan også lades opp med periodebilletter. Innehaveren reiser da ubegrenset innen en gitt tidsperiode uten at noenting trekkes fra kortet. I tillegg kan kortet lades opp med et ekstra beløp, slik at reiser utenfor periodebillettens gyldighetsområde blir trukket på samme måte som ved pay as you go-løsningen. For at denne funksjonen kan tre i kraft, må brukeren aktivere enn såkalt ticket extension permit på billettautomat.

Ved bruk av Oyster-kort blir reisen alltid billigere enn ved bruk av tradisjonelle papirbilletter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]