Tønsberg Kystkultursenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tønsberg kystkultursenter»)
Tønsberg Kystkultursenter på Nøtterøy-sida av Ollebukta i Byfjorden i Tønsberg. Senteret omfatter murbygningene etter Teie ubåtstasjon, Riggerloftet og Sjøbua. Ved kaia ligger galeasen «Berntine» fra 1890. Like ved ligger Færder videregående skole.

Tønsberg Kystkultursenter er et senter og en stiftelse for kystkultur som ligger ved Kanalen i Tønsberg i Vestfold. Senteret ble etablert i 1991. Loggen kystlag, som ble etablert i 1980 som et lokallag av Forbundet Kysten, står for restaurering og drift av båter og bygninger på senteret.[1] Bygninger og båter leies ut til arrangementer og grupper.

Bygninger og båter[1][rediger | rediger kilde]

Flyfoto fra 1940- eller 1950-tallet av Kanalen i Tønsberg og Nøtterøy-sida av Byfjorden. Nedenfor Teie hovedgård ligger anlegget etter Teie ubåtstasjon. På bildet sees også den gamle kanalbrua til venstre og tyskerbrakker til høyre. Leirområdet ble etter krigen bebygd med Tønsberg yrkesskole.
Kanalbrua 1959, med Tønsberg reperbane og Kaldnes Mekaniske Verksted i bakgrunnen.
Riggerloftet.

Murbygningene fra Teie ubåtstasjon[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Teie ubåtstasjon

Like ved Kanalbrua ble det i 1917 reist tre murbygninger som huset Teie ubåtstasjon fram til 1940 da tyskerne overtok anlegget og hadde fanger der. Etter andre verdenskrig ble bygningene «Ladestasjonen», «Verkstedet» og «Torpedomagasinet» brukt til yrkesskole. I 1990 ble de forfalne bygningene overdratt til kystkultursenteret.

Riggerloftet[rediger | rediger kilde]

Riggerloftet ble trolig reist på 1780-tallet på Bolærne øst for Tønsberg. Den fire-etasjers laftede] tømmerbygningen ble flyttet til Kaldnes mekaniske verksted under Napoleonskrigene. Her ble den benyttet til barderenseri, mastebod, riggerloft og lager. I 1993 ble Riggerloftet flyttet dit det nå står. Bygningen ble siden restaurert.

Sjøbua[rediger | rediger kilde]

Området vest for ubåtstasjonen var opprinnelig et treskipsbyggeri med slipp og en stor sjøbod. Seinere hadde bedriften ScanRope råvarelager i Sjøbua rett vest for båtbyggeriet. Sjøbua ble revet i 2002, men ble gjenreist i 2011. Slippen ved siden av mottar båter for reparasjon og vedlikehold.

Prosjekt reperbanen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tønsberg reperbane

Den første repslagerbygningen til Tønsberg reperbane ble bygd fra 1795. Da den lange bygningen brant i 1910, ble den gjenoppbygd som moderne ståltaufabrikk. Denne ble seinere revet, men kystkultursenteret planlegger å gjenreise 100 meter av bygningen. Vinteren 2022/23 gjennomføres første etappe av dette arbeidet, når 50 meter reperbane gjenreises på kystkultursenteret.[2]

«Berntine»[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: «Berntine»

«Berntine» er en galeas på 71,5 fot.[3] Den seilte som ishavsskute fra Tromsø 1890–1920, deretter som fraktefartøy. Skuta fikk navnet «Havnøy» i 1946. I 1978 ble den gjenoppbygd i Tønsberg som skoleskip i alternativt barnevernsarbeid. I 2008 ble båten overtatt av en stiftelse og fikk tilbake sitt opprinnelige navn.[4][5] Om sommeren har «Berntine» avganger fra Tollbodkaia utenfor Havnekontoret på Tønsberg Brygge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]