Teie hovedgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Teie hovedgård
Teie hovedgaard Toensberg 2015-07-21 a.jpg
Patrisiervillaen ved Teie hovedgård
Beliggenhet
StrøkTeie, ved Byfjorden
KommuneTønsberg
Historiske fakta
FormålHerregård
EierTønsberg kommune
StilretningEmpire
Ferdigstilt1803

Teie hovedgård
59°15′35″N 10°24′46″Ø

Teie hovedgård er en tidligere herregård og patrisiervilla som ligger på Teie på nordspissen av Nøtterøy, ved Byfjorden, i Tønsberg kommune i Vestfold. Dagens hovedbygning, som regnes som en av Norges fineste empirebygninger i murstein,[1] ble reist av Mathias Foyn i 1803. Huset ble restaurert av Tønsberg kommune i 1955 til bruk som representasjons- og skolebygning. Bygningen er fredet.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Gammelt flyfoto av Teie hovedgård ved kanalen på Nøtterøy-sida av Byfjorden i Tønsberg. På bildet sees fylkesvei 308 over den gamle Kanalbrua (ny åpnet 1957) og tidligere Tønsberg bryggeri til venstre. Området med tyskerbrakkene til høyre ble etter krigen bebygd med Tønsberg yrkesskole, seinere del av Færder videregående skole. Ved vannet ligger kaianlegg og bygninger etter Teie ubåtstasjon.
Kart fra 1865 over Tønsberg med omegn viser «Gaarden Teie» på Nøtterøy-sida, under midten til venstre.
Gammelt kart, trolig fra ca. 1730,[2] over Byfjorden i Tønsberg. «Teye» med gårdsbygning sees like over midten på kartet. Nord ligger i retning mot nedre, høyre hjørne.

Teie hovedgård var i kirkegods i middelalderen og fikk gårdsnummer 1 på Nøtterøy. Den ble blant annet brukt som sommerresidens for biskopen i Oslo katolske bispedømme.[3] Det er funnet ruiner av et middelaldersk kapell på stedet.[1] Etter reformasjonen i 1537 ble eiendommen sekularisert og kom i hendene på ulike patrisierslekter i Tønsberg.[3] Blant disse eierne var den dansk-norske borgermesteren i Tønsberg Anders Madsen (1609–1670) samt Føyn-familien (seinere Foyn). Teie hovedgård regnes som adelig lystgård fra 1797 til 1804. I 1796 grunnla skipperen og skipsrederen Mathias Samuelsen Føyn (1756–1820), daværende eier, Tønsberg reperbane på stedet for å lage tauverk til skip. Den nåværende hovedbygningen ble reist av den samme industriherren Mathias Føyn i 1803.[3]

Fra 1918 var Teie ubåtstasjon like nedenfor Teie hovedgård orlogsstasjon for Norges ubåtvesen.[4][5] Stasjonen var i drift fram til april 1940, da den ble overtatt av den tyske okkupasjonsmakten.[4] På området bygde tyskerne også en brakkeleir som etter andre verdenskrig ble overtatt av Tønsberg kommune.[4] Kommunen restaurerte hovedbygningen etter sterkt forfall under krigen og anla Tønsberg yrkesskole på området.[4] Skolen ble siden del av Færder videregående skole. Også deler av administrasjonen i Vestfold fylkeskommune har holdt til på stedet.

Teieskogen tilhørte opprinnelig Teie hovedgård. Siden kjøpte Nøtterøy kommune det meste av skogen, som på 1900-tallet for en stor del har blitt bebygd med boliger.

I Teie hovedgårds annen etasje er Teiesalen som benyttes til konserter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]