Gunung Kinabalu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunung Kinabalu
MtKinabalu view from kundasan.jpg
Gunung Kinabalu
Andre navnMount Kinabalu
Høyde4095 moh.
LandMalaysia
RegionSabah
FjellrekkeCrockerfjellene
FørstebestigningHugh Low, mars 1851
Posisjonskart
Gunung Kinabalu ligger i Malaysia
Gunung Kinabalu
Gunung Kinabalu
Gunung Kinabalu (Malaysia)

Gunung Kinabalu
6°05′00″N 116°33′00″Ø

Gunung Kinabalu er et fjell i delstaten Sabah i den malaysiske delen av Borneo. Fjellet ligger i fjellkjeden Crocker og er med sine 4 095 meter over havet det høyeste punktet i Malaysia og på Borneo. Kinabalu er også blant de høyeste i Sørøst-Asia.[note 1][1][2]

Kinabalu er et populært mål for fjellklatrere og regnes som svært enkelt å bestige uten utstyr eller klatreerfaring med flere stier som går opp til toppen av fjellet.[3] Fjellskråningene har et rikt dyre- og planteliv, og er vernet som en del av Kinabalu nasjonalpark.

Se også[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fjellet rangeres i ulike kilder som det nest høyeste, femte høyeste eller tiende høyeste i Sørøst-Asia, basert på hvordan man definerer Sørøst-Asia, og om New Guinea medregnes eller ikke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yahoo Answers. Is Mount Kinabalu the tallest mountain in Southeast Asia or Asia. Besøkt 26. september 2013. (en)
  2. ^ Kinabalu Blog 7. januar 2008. Mount Kinabalu is NOT the highest mountain in South East Asia. Besøkt 26. september 2013. (en)
  3. ^ Australian Geographic 1. september 2010. Climbing Southeast Asia's highest mountain Arkivert 28. september 2013 hos Wayback Machine.. Besøkt 26. september 2013. (en)