Hopp til innhold

Svinøya Rorbuer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svinøya Rorbuer AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer992362626
BransjeOvernatting, restaurant, naturopplevelser og kurs/konferansemuligheter
Etablert1828[1]
HovedkontorNorges flagg Gunnar Bergs vei 2, Svolvær, Norge
LandNorge
Produkt(er)30 rorbuer, 14 rorbusuiter og 5 hotellsuiter (totalt 200 senger), Børsen Spiseri, Galleri Gunnar Berg
StyrelederEven Carlsen
Adm.dir.Ola Skjeseth
Antall ansatte15 (pr. 2013) [2]
Omsetning22 984 000 millioner (pr. 2012)

Svinøya Rorbuer AS er et rorbuanlegg i Svolvær, tidligere viktig i forbindelse med fiske, nå drevet som et reiselivstilbud.

Svinøya Robuer ligger på Svinøya som er den eldste delen av Svolvær. Svinøya Rorbuer ble etablert i 1828 av konsernet L. Bergs Sønner. I 1831 fikk Svinøya sin første gjestgiverbevilling og etter hvert som stedet utviklet seg, ble det bygd rorbuer. Disse ble benyttet av de tilreisende fiskerne. Idag er Svinøya Rorbuer et moderne rorbuanlegg som samtidig har valgt å bevare den gamle stilen og tradisjonen. I 2006 ble Svinøya Rorbuer tildelt Olavsrosa.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1828 kjøpte Gunnar Berg Svinøya for 3000 spesidaler (12000 kroner), hvor han i løpet av de tre neste årene bygget de første husene og etablerte et gjestgiveri. Gunnar Berg laget et anlegg på Svinøya som bestod av kull- og saltbrygger, en lagerbrygge for tørrfisk og lagerplass for saltfisk, sild og krambuvarer. Anlegget gikk i arv fra sønn til sønn og fikk navnet L. Bergs Sønner. Firmaet var blant dem første i Svolvær til å drive direkte eksport.

I 1978 overtok John Berg som den femte i genrasjonsrekken firmaet L. Bergs Sønner. Firmaet drev da med kjøp og eksport av fisk. Høsten 1992 bestemte Berg seg for å starte arbeidet med å restaurere rorbuene på Svinøya. Rorbuene hadde stått tomme siden ca. 1950 fordi fiskerne hadde fått større båter og hadde mulighet til å bo ombord. Selskapet Svinøya AS, ble da etablert og var 100 prosent eiet datterselskap av fiskeribedriften L. Berg Sønner AS. Senere så Berg at stedet trengte en restaurant, en fiskerestaurant. Høsten 1994 gikk han i gang med arbeidet. Resturanten ble lagt i samme bygget som Krambua. Våren, 23 mai 1995 åpnet Svinøya AS fiskerestauranten Børsen Spiseri.

Året 2006 tildeles Svinøya Rorbuer AS og Børsen Spiseri Olavsrosa av Stiftelsen Norsk Kulturarv for sitt arbeid med å ta vare på og formidle kulturarven.

I mars 2008 blir L. Bergs Sønner AS og Svinøya AS som i 16 år har hatt samme drift- og eiendomsutviklig skilt fra hverandre. Driftselskapet Svinøya Rorbuer AS ble etablert.

Dagens drift[rediger | rediger kilde]

Børsen Spiseri[rediger | rediger kilde]

Børsen Spiseri er Svinøya Rorbuers restaurant som har tørrfisk som spesialitet. Restauranten er innredet i et gamelt fiskemottak, bryggen er fra 1828 og er den eldste bryggen som er igjen i Svolvær. Navnet «Børsen» fikk restauranten på grunn av at vandringen som leder til hoveddøren til restauranten gjennom alle år har vært en ryktebørs for lokalbefolkningen, tilreisende fiskere og fikskjøperne. Svinøya Rorbuer har valgt å beholde den gamle stilen, så både tømmerveggene og konstruksjonene er tatt vare på. Svinøya Rorbuers grunnleggere L. Bergs Sønner har sitt fiskebruk 50 m fra Børsen Spiseri. Dette gir Restauranten tilgang på råvarer som blir tilberedt fra start til slutt på Svinøya.

Krambua[rediger | rediger kilde]

I samme bygget er Krambua som fungerer som både museum og resepsjon. Museumet er utsmykket av gjenstander opptil 100 år gamle. Krambua er innredet slik den var på 1800-tallet.

Opplevelsetilbud[rediger | rediger kilde]

Svinøya Rorbuer arrangerer forskjellige type utflukter og tilpassede turer, for turister som fisketurer, kajakkpadling, toppturer med ski eller truger, Nordlysutflukter og havørnsafari.

Galleri Gunnar Berg[rediger | rediger kilde]

På anlegget ligger også kunstnergalleriet, Galleri Gunnar Berg. I galleriet henger flere av kunstmaleren Gunnar Bergs (født 1863 i Svolvær, død 1893) mest kjente maleri deriblant «Trollfjordslaget». Sammen med den svenske kunstnerinnen Anna Boberg (født 1868 i Stockholm, død 1935) som også bygde atelier på Svinøya, bidro han til at Svinøya ble et kunstnersenter for hele Nord-Norge

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • 2006: Olavsrosa til Svinøya Rorbuer og Børsen Spiseri
  • 2008: Årets Bedriftspris [3] i Vågan

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jon Henrik Lie, "Svinøya; Familien Berg til Svolvær" I: "Væreiere og nessekonger", 1. utg: 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]