Jørundgard Middelaldersenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra inngangspartiet til anlegget

Jørundgard Middelaldersenter er bygget opp som en middelaldergård. Den ble oppført til innspillingen av filmen Kransen i 1994, bygget på Sigrid Undsets roman om Kristin Lavransdatter.

Gården ligger med sine 16 hus og stavkirkekopi ikke langt fra E6Nord-Sel, ca. 15 km nord for Otta i Gudbrandsdalen. I samme område ligger Nord-Sel kirke, der statuen av Kristin Lavransdatter er plassert. Pilegrimsleden som ble åpnet i 1997 går forbi gården. Gården har faste dager med lafting, smiing, veving og håndverk, baking m.m. I husene er det utstilt rekvisitter fra filminnspillingen. Det er også en del husdyr på uttunet, f.eks skotsk høylandsfe, norsk ursau, villsvin og høner.

Informasjonen/formidlingen foregår som personlig guiding på flere språk, eller ved selvguiding. Gården har aktiviteter både for barn og voksne, styltegåing, kilekasting, hopping i høyet på låven m.m. For de som ønsker et måltid med smak og miljø av middelalder tilbys flere retter. Gården tar i mot bestilling til forskjellige anledninger, turer, skoleklasser, konfirmasjon, bryllup, fødselsdagsfeiring m.m. For de som ønsker enkel overnatting, eks. i Kristins seng, er dette mulig.

I månedskiftet juni/juli foregår Kristindagene, med teateroppsetning av Kristin Lavransdatter, Kransen og konserten Balladenatt på gården. Senere på sommeren arrangeres dansefestivalen og flere konserter. Fra 2011-2019 har forestillingen "Kristin Lavransdatter på Jørundgard", med manus av Svein Gundersen, blitt oppført på stedet.[trenger referanse] Dette manuset bygger på alle tre bind av Sigrid Undsets fortelling om Kristin Lavransdatter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]