Sunniva Gylver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sunniva Gylver
Sunniva Gylver.jpg
Sunniva Gylver under Kirkemøtet 2005.
Født7. januar 1967Rediger på Wikidata (54 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved MF vitenskapelig høyskoleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PrestRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Sunniva Gylver (født 7. januar 1967 i Oslo) er en norsk luthersk prest i den norske kirke, forfatter og tidligere programleder for flere livssynsprogram både på TV 2 og NRK.

I tillegg til sine TV-programmer, har Gylver vært mye brukt som trosformidler i aviser og radio. På 90-tallet arbeidet hun som studentprest i Oslo. Det var i livssynsprogrammet Nåde den som tror at hun ble kjent for alvor, hvor hun var programleder i 1996. I første runde av serien var hun selv intervjuobjekt i baksetet i TV 2-taxien. Da gjorde hun så sterkt inntrykk på «taxisjåfør» Espen Sletner at han tilbød henne jobb da prest Per Anders Nordengen fikk andre oppgaver.

Gylver er utdannet teolog ved Menighetsfakultetet og har i tillegg mellomfag i sosiologi. Fra 1997 til 2003 jobbet hun som studentprest Høgskolen i Oslo. Hun har siden 2003 vært ansatt som kapellan i Grønland kirke i Oslo. I 2005 ble hun redaktør for bladet Luthersk Kirketidende, som utgis av Luther Forlag.

Hun utgav i 2000 boka Åpen himmel, og var medforfatter på De store ordene (2006) og Kunsten å bruke følelser (2007).

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

(programleder)

Annet[rediger | rediger kilde]

I 2006 ble hun den første kvinne som fikk tale i norsk moské.[1]

I 1997 gikk Gylver og biskop Fredrik Grønningsæter sterkt ut mot filmplakaten til Larry Flynt – skandalenes mann, som viser en «korsfestet» pornoredaktør i en kvinnes underliv.[2]

I 2017 fikk hun hodeskader etter at en bilist kjørte på henne mens hun syklet.[3] Bilisten ble i 2018 dømt til betinget fengsel i 21 dager og må betale Gylver 70 000 kroner i oppreisning.[4]

Hun er gift og har barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hanne Waaler Lier, Wasim K. Riaz (27. februar 2006). «Første kvinne klar til å tale i norsk moské». Aftenposten. Besøkt 11. september 2018. «Historisk. Som første kvinnelige prest er Sunniva Gylver invitert til å tale i en moské. - Fint det, men hun må få tale før fredagsbønnen - da får hun flest tilhørere, utfordrer SV-politiker Akhtar Chaudhry.» 
  2. ^ Trygve Aas Olsen (6. mars 1997). «- Dette er blasfemi». Dagbladet. Besøkt 11. september 2018. «- Dette er blasfemi, sier biskop Fredrik Grønningsæther. - Plakaten gjør meg trist, sier prest Sunniva Gylver, som også leder TV-programmet «Nåde den som tror» på TV2.» 
  3. ^ Robert Veiåker Johansen (25. august 2017). «Da Sunniva Gylvers mann fant henne på akuttmottaket, var hun «maltraktert»». Aftenposten. Besøkt 11. september 2018. (abonnement kreves). «Bilisten som kom imot brøt vikeplikten og svingte til venstre. Bilen krasjet i sykkelen til den vevre syklisten som kom imot. Deretter kjørte den over hodet hennes.» 
  4. ^ Wasim Riaz (11. september 2018). «72-åring dømt for å ha kjørt på Sunniva Gylver». Aftenposten. Besøkt 11. september 2018. «Sjåføren av ulykkesbilen er i Oslo tingrett dømt til fengsel i 21 dager, men slipper å sone fordi hele straffen er gjort betinget. Han må også betale Sunniva Gylver 70.000 kroner i oppreisning. I tillegg mister han førerkort for 16 måneder og må ta ny førerprøve for å få tilbake lappen.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Olavsfestdagene
ved Petter Fiskum Myhr
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
Arne Viste