Sunan internasjonale lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sunan internasjonale lufthavn
Chosŏn'gŭl: 평양순안국제공항
Hanja: 平壤順安國際空港
RR: Pyeongyang Sunan Gukje Gonghang
MR: P'yŏngyang Sunan Kukche Konghang
{{{navn}}}
IATA: FNJ – ICAO: ZKPY
Basisdata
Flyplasstype Sivil
Betjener Pyongyang, Nord-Korea
Høyde 36 m / 117 ft
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
01/19 3 802 12 475 Betong
17/35 3 502 11 490 Betong

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Sunan internasjonale lufthavn (IATA: FNJICAO: ZKPY) er den største flyplassen i Nord-Korea. Den ligger 24 km nord for landets hovedstad Pyongyang.

Sunan har to rullebaner, der den største (01/19) brukes for internasjonal trafikk. Den andre (17/35) er brukt for innenrikstrafikk. Flyplassen er åpen fra 06:00 til 22:00 om sommeren og 07:00 til 21:00 om vinteren.

Flyplassen er hovedflyplassen for landets flyselskap, Air Koryo. I 2000 avsluttet Aeroflot sin ukentlige flygning til flyplassen på grunn av liten trafikk. China Southern Airlines tilbyr flygninger til og fra Beijing i høysesongen, men la ned sine siste flygninger i november 2006. I april 2008 gjenåpnet Air China en flygning til Beijing tre dager i uka. Mandarin Airlines og Far Eastern Air Transport tilbyr charterreiser mellom Taipei og Pyongyang i perioden juni til august. Korean Air og Asiana Airlines tilbyr også charterflygninger til Incheon, for trafikk til og fra de to sørkoreanske byene Seoul og Yangyang. Dette er i hovedsak snakk om reiser som brukes av koreanske familier som skal besøke slektninger på den andre siden av grensa.

Flyselskap[rediger | rediger kilde]

Ruteflygninger[rediger | rediger kilde]

  • Air China (Beijing)
  • Air Koryo (Bangkok-Suvarnabhumi, Macao[1], Beijing, Khabarovsk, Shenyang, Vladivostok[2]), Samjiyeon (sesong), Hyesan (sesong), Hamhung (charter, ofte), Wonsan (charter, ofte)

Charterflygninger[rediger | rediger kilde]

Charterflygninger er operert av Air Koryo og kan bookes av grupper for destinasjoner i landet som Samjiyeon og Paektufjellet. Flygningene trafikkeres som oftest av An-24 eller Tu-134 eller ved behov for større kapasitet Tu-154.

Modernisering[rediger | rediger kilde]

Air Koryo har sammen med landets myndigheter igangsatt en modernisering av landets luftfartsindustri. Air Koryo oppgraderer flåten med nye russiske fly,[3] samt lufthavner (som Sunan, Chongjin, Wonsan, Hamhung og Samjiyeon til vestlig standard for å bi mer attraktive for turister.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Et Tupolev Tu-154B på Sunan.

Lufthavna har en parkeringsplass, et forretningssenter, fasiliteter for handikapede, en tollfri butikk, en passasjerlounge, drosje, en filial av Korea Trade Bank og souvernirutsalg. Det finnes også en baggasjetjeneste som er åpen fra 08:00 til 21:00 som tar 1,5 won per del. Air Koryo tilbyr busstransport til og fra Pyongyang og Sunan.

Lufthavnas bokhandel åpnet 10:00., mens restauranten, en bar og Korea Trade Bank har åpent fra 09:00 til 18:00.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.asiapacificms.com/articles/north_korea_banking/
  2. ^ Federal State Unitary Enterprise «State Air Traffic Management Corporation», Summer Air Traffic Schedule 25.03.2007 - 27.10.2007 (Airports - Russian international), 29. mai 2007, p. 53
  3. ^ «North Korea carrier Air Koryo seeks to update fleet with Russian airliners and extend flights to 'Axis of Evil' states»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]