Paektu-san

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Paektufjellet)
Hopp til navigering Hopp til søk
Paektu-san
Paektu-san.jpg
Vulkansjøen på toppen av Paektufjellet
Andre navnChosŏn'gŭl: 백두산 – Hanja: 白頭山
RR: Baekdusan – MR: Paektusan
Klassisk kinesisk: 長白山 – Forenklet: 长白山
Pinyin: Chángbái Shān – Wade-Giles: Ch'ang-pai Shan
Høyde2744 moh.
LandNord-Korea Nord-Korea
Kina Kina
FjellrekkeKaemaplatået
VulkantypeStratovulkan
Siste utbrudd1903
Geo. koor.42°00′20″N 128°03′19″Ø
Paektu-san

Paektu-san, eller Paektufjellet, (koreansk: Paektusan/Baektusan, kinesisk: Chángbái Shān eller Changbaifjellet) er et vulkansk fjell på grensa mellom Kina og Nord-Korea. Fjellet ligger i Kaemaplatået, et høyfjellsområde i det nordøstre Nord-Korea og Kina. Platået grenser i nord til elvene Yalu og Tumen og har en retning sørvest-nordøst. Området er relativt lite gjestmildt, med svært kalde vintre med en gjennomsnittstemperatur på under 20 °C. Gjennomsnittshøyde ligger rundt 1 000 moh men Paektufjellet rager høyest med 2 744 moh.

Fjellet er en stratovulkan, som hadde sitt siste utbrudd i 1903. Siden da har det dannet seg en innsjø på toppen, som dekker det meste av en fem kilometer bred og 850 meter dyp kaldera. Innsjøen kalles i Nord-Korea for Chonji (Himmelsjøen), og har utløp mot nord til Kina. Nær utløpet finnes en 70 meter høy foss. Elvene Songhua, Tumen og Yalu har sine kilder i fjellet.

Kalderaen ble dannet under et utbrudd i år 969 (± 20 år). Den sentrale delen av fjellet hever seg med vel 3 mm hvert år på grunn av stigende magma.[trenger referanse]

Paektufjellet er kjent for at Nord-Koreas statsoverhode Kim Jong-il hevder å være født under en dobbel regnbue på dette fjellet.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nord-KoreastubbDenne Nord-Korearelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.