Air Koryo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Air Koryo
IATA: JSICAO: KOR
CallsignAIR KORYO
Grunnlagt1954 (som Chosonminhang Korean Airways)
HovedflyplasserSunan internasjonale lufthavn
FlyflåteAntonov An-24, Antonov An-148, Iljusjin Il-18, Ilyushin Il-76, Iljusjin Il-62, Tupolev Tu-134, Tupolev Tu-154, Tupolev Tu-204
Antall fly39 (+1)
Destinasjoner15 (+1)
HovedkontorPyongyang, Nord-Korea
NøkkelpersonerKang Ki-sop (generaldirektør for den sivile luftfartsmyndigheten i Nord-Korea)
NettsideAir Koryo

Air Koryo – Korean Airways (tidligere Chosŏn Minhang (조선민항), kortform Air Koryo) er Nord-Koreas statlige flyselskap.

Air Koryo driver internasjonale flygninger mellom den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang og Beijing to ganger hver uke, samt charterflygninger til andre destinasjoner i Asia, Afrika. Flyselskapet holder til ved Sunan internasjonale lufthavn (FNJ) som ligger nord for Pyongyang.

Hovedkontoret ligger i Sunan-distriktet i Pyongyang, og selskapet har filialkontorer i Beijing, Shenyang, Macao, Bangkok, Berlin, Moskva, Hongkong, Singapore og Tokyo.

Air Koryo er ett av 92 flyselskap som etter en beslutning hos Europakommisjonen har forbud mot å fly innenfor EU. Flyselskapet er også kjent for å være det eneste med én stjerne av Skytrax.[1]

Selskapet ble etablert i 1954 og fløy første gang 21. september 1955 under navnet Chosonminhang Korean Airways (CAAK) og ble etablert for å erstatte det felles koreansk-sovjetiske som ble etablert i 1950. CAAK begynte å fly med sovjetiske fly som Lisunov Li-2, Antonov An-2 og Iljusjin Il-12. Iljusjin Il-14 og Iljusjin Il-18 kom til på 1960-tallet.

I 1975 ble jetfly tatt i bruk, først med Tupolev Tu-154, som fløy mellom Pyongyang og Praha, Øst-Berlin og Moskva. På grunn av begrenset rekkevidde måtte flyet mellomlande i Irkutsk og Novosibirsk. Tu-154, Tu-134 og An-24 ble levert for å starte innenlandske flygninger. Flere Tu-154 ble levert i begynnelsen av 1980-tallet og de første Iljusjin Il-62 ble levert i 1982, noe som gjorde at selskapet kulle tilby non-stopflygninger til Moskva. På samme tid gikk det ruter til Sofia og Beograd.

Slutten av den kalde krigen mot slutten av 1990-tallet betød en sterk reduksjon i selskapets internasjonale operasjoner. CAAK ble til Air Koryo i 1993, samme år som selskapet bestilte tre Iljusjin Il-76 godsfly for flygninger til Kina og Russland. Selskapet kjøpte nylig to nye Tupolev Tu-204 for å bytte ut sine eldre fly på internasjonale ruter.[2] Med sine nye Tu-204 kan selskapet også fly til Europa og Moskva.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]