Ferdinand de Lesseps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ferdinand de Lesseps
Ferdinand de Lesseps.jpg
Født 19. november 1805
Versailles
Død 7. desember 1894
Guilly
Begravet Père Lachaise
Ektefelle Louise-Hélène Autard de Bragard
Far Mathieu de Lesseps
Søster Adélaïde Marie de Lesseps
Barn Jacques de Lesseps, Victor de Lesseps
Utdannelse Lycée Henri IV
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Académie française, Det franske vitenskapsakademiet, Det greske filologiske selskap i Konstantinopel grunnlagt 1861

Greve Ferdinand Marie de Lesseps (født 19. november 1805 i Versailles, Frankrike, død 7. desember 1894 i La Chenaie, Frankrike) var den franske ingeniøren som ledet byggingen av Suezkanalen og begynte byggingen av Panamakanalen.

Han trådte inn i det franske diplomatis tjenese, til å begynne med som assistent for sin far, som var ambassadør. Han ble minister til Spania i (184849). Senere, da han tjenestegjorde i Egypt, fikk han ideen til å bygge Suezkanalen. I 1854 gav Egypts visekonge, Said Pasha, ham de nødvendige konsesjoner for å sette i gang planlegging og bygging. Finansieringen tok sin tid, men kanalen ble bygd mellom 1859 og 1869.

I 1878 ble han president for det franske selskap som ble dannet for å bygge Panamakanalen, og arbeidet tok til i 1881. Manglende midler førte til at foretaket gikk bankerott syv år etter, og Lesseps ble stilt for retten sammen med sin sønn og dømt til fengsel for økonomisk utroskap. Men dommen ble aldri eksekvert, og granskere både den gang og senere har vært av den oppfatning at det Lesseps kun var skyldig i forsømmelser, ikke i noe som lignet korrupsjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]