Hopp til innhold

Strålefinnefisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strålefinnefisker
Atlantisk stør (størfisker)
Nomenklatur
Actinopterygii
Klein, 1885
Populærnavn
strålefinnefisker,
strålefinnede fisker,
viftefinnefisker
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
Økologi
Antall arter: 26 000
Habitat: limnisk og marint
Utbredelse: alle verdenshav og -deler
Inndelt i

Strålefinnefisker utgjør ikke bare hovedvekten av alle fisker, men også av alle virveldyr (målt både i antall arter og i biomasse). Gruppens navn kommer av at finnene støttes av mange finnestråler (ikke bare av én som hos kvastfinnefisker).

Sammen med to veldig artsfattige grupper, kvastfinne- og lungefisker, sammenfattes strålefinnefiskene ofte som beinfisker. Stamformen til strålefinnefiskene oppsto trolig i ferskvann.[1]

Inndeling

[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av strålefinnefiskene (99,8 % av artene) finner man blant de egentlige beinfiskene (Teleostei). Disse danner en naturlig gruppe med mange avledete fellestrekk. De resterende små gruppene ble tidligere omtalt som ganoider, og inndelt i bruskganoider («Chondrostei»: bikirer og størfisker) og beinganoider («Holostei»: pansergjedder og dynnfisken). Siden 1970-tallet vet man at disse gruppene er kunstige og utgjør grader av utvikling (grader) heller enn sant slektskap (klader). Slektskapsforholdene mellom strålefinnefiskene er som følger (i hierarkisk skrivemåte):

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]