Bikirer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Bikirer
Polypterus senegalus
Polypterus senegalus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Polypteridae,
Polypteriformes,
Cladistia
Norsk(e) navn: bikirer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Underklasse: Strålefinnede fisker
Antall arter: 16
Habitat: brakk- og ferskvann
Utbredelse: Nigeria, Kamerun, Zaire
Delgrupper:

Bikirer er en orden strålefinnede fisker med en eneste nålevende familie. De er sammen med stører ofte klassifisert i en egen gruppe (bruskganoider) på grunn av de harde skjellene. Bikirer er en gammel og delvis meget primitiv fiskegruppe.

De har tykke, harde skjell bestående av solide beinskjell dekket med ganoin som gir dem et emaljeaktig utseende. På ryggen har de 8-15 småfinner i stedet for en enkel ryggfinne. Hver av disse har en skarp pigg. Kjevestrukturen ligner mer på tetrapoder enn på egentlige beinfisker.

Svømmeblæren fungerer som rudimentære lunger, og gjør dem i stand til å hente oksygen fra luften når de er i oksygenfattige vann. Gjellene sitter bak et gjellelokk som hos alle beinfisk, men de har også et åpent sprøytehull slik som man finner hos haier. Som lungefisk og amfibier har de et tydelig larestadie der yngelen har ytre gjeller, men disse er antatt å være konvergent evolusjon.[1] Maksimal lengde blant disse artene er rundt 90 cm, skjønt de færreste blir lengre enn 30 cm. Finnene sitter på distinkte utvekster, tilsvarende som finnene hos kjøttfinnefisker.

Bikirer er populære fisk i offentlige og store private akvarier. De er rovfisker, men er ellers fredelige og relativt rolige. De holder seg stort sett på bunnen, og er gode naboer for andre arter som er store eller raske nok til å ikke regnes som bytte. Noen akvarister har observert at harniskmaller kan angripe bikirer og suge seg fast på huden deres.

Arter[rediger | rediger kilde]

Bikiryngel med ytre gjeller

Bikirene er en afrikansk gruppe, det finnes ingen arter fra denne gruppen naturlig i Norge. Systematisk utgjør de en egen orden, delt opp to slekter med 12 arter:[2]

Orden Polypteriformes

Det er også kjent en rekke fossile bikirer, blant annet:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Schoch, R.R.; Witzmann, F. (2011). «Bystrow’s Paradox - gills, fossils, and the fish-to-tetrapod transition». Acta Zoologica. 92 (3): 251–265. doi:10.1111/j.1463-6395.2010.00456.x. Besøkt 30. oktober 2017. 
  2. ^ Mal:FishBase family
  3. ^ Otero, Likius, Vignaud & Brunet (2006). «A new polypterid fish: Polypterus faraou sp. nov. (Cladistia, Polypteridae) from the Late Miocene, Toros-Menalla, Chad». Zoological Journal of the Linnean Society. 146 (2): 227. doi:10.1111/j.1096-3642.2006.00201.x. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]