Stratford (Newham)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stratford
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktNewham
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Ytre London
PostnummerE15
Retningsnummer020
Befolkning51 387[1] (2011)
PostkodeE15
Kart
Stratford
51°32′32″N 0°00′09″V

Stratford, historisk kjent som Stratford Langthorne, er et område i bydelen Newham i det østlige London. Det har historisk vært et jordbrukssamfunn innenfor grevskapet Essex fram til 1889, men ble endret til en industriell forstad som følge av jernbanen kom i 1839. Fra 1889 til 1965 var området en del av grevskapsdistriktet West Ham. Da Stor-London ble opprettet i 1965 ble det en del av Newham.

Tidligere var området kjent for et stort frukt- og grønnsaksmarked, Stratford Market. Dette ble stengt mot slutten av 1900-tallet. På slutten av 1900-tallet var området preget av dyp økonomisk nedgang, noe som ble endret ved byfornyelsen tilknyttet Sommer-OL 2012 i London og hvor Stratfords Dronning Elizabeths Olympiapark var den fremste arenaen. Stratford er på 2010-tallet det fremste senter for forretninger, kultur og underholdning i Øst-London, og den nest viktigste forretningssenter øst i hovedstaden etter Canary Wharf. I henhold til folketellingen i 2011 har Stratford (inkludert valgkretsene New Town, Forest Gate North og South) en befolkning på 51 387 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Stratford fikk tidlig betydning ved å ligge strategisk på det stedet hvor den opprinnelige romerske veien fra Aldgate i City of London til Romford, Chelmsford og Colchester krysset elven Lee. Ved ulike tider har bielver fra elven vært tidevannselver mens myrene rundt ikke var drenert. Dalen som elven Lee gikk gjennom dannet en naturlig grense mellom Essex på østbredden og Middlesex på vestbredden, og var en betydelig hindring for handel, trafikk og reisende over land.

Stedsnavnet er første gang dokumentert i 1067 som Strætforda og har da betydningen «kryssing av [romersk] vei».[3] Første ledd i stedsnavnet er fra angelsaksiske stræt, som i det moderne engelske ordet street, «vei/gate», og siste ledd, -ford, har betydningen vadested eller det sted man kan krysse elven.[4] Det stedet hvor de reisende faktisk krysset elven lå ved et sted nord for Stratford High Street, uten at man vet helt sikkert hvor det var.

Munker tilhørende cistercienserordenen opprettet klosteret Langthorne Abbey i myrene nær elven Lee i 1135 og det ble ett av de rikeste religiøse hus i England. Landsbyen som vokste opp øst for hvor de reisende krysset elven var lenge kjent som Stratford Abbei eller Stratford Langthorne for å skille det fra Stratford atte Bow på andre siden av elven. Det ble også omtalt som Stratford Hamme, en referanse til at det lå innenfor det som ble sognet West Ham.[5]

På kirkegården ved St. John's på Stratford Broadway står Martyr's Memorial, et minnesmerke over protestantiske martyrer fra Essex som ble brent under den religiøse undertrykkelsen av den katolske dronning Maria ‘den blodige’ på midten av 1500-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]