Canary Wharf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°30′12,625″N 0°1′3,0324″V

Canary Wharf fra Tower Bridge.

Canary Wharf er et næringsområde på Isle of Dogs i Tower Hamlets i London. Det ligger på de gamle West India Docks i Docklands.

Området er en sterk rival til Londons tradisjonelle finanssentrum, City of London. Tre av de høyeste bygningene i Storbritannia står der: One Canada Square (235,1 m), HSBC Tower (199,5 m) og Citigroup Centre (199,5 m).

Fra 1802 til 1980 var område en av verdens travleste havner, med 50 000 ansatte på det meste. Navnet kommer fra Kanariøyene (Canary Islands), som det var mye handel med fra havnen. Det er et språklig sammentreff at disse øyene har sitt navn fra latinsk canis, som betyr «hund»; Canary Wharf har altså navn fra «Dog Islands» og ligger på Isle of Dogs.

Under andre verdenskrig ble området kraftig bombet, og nesten alle lagerbygninger ble ødelagt eller sterkt skadet. Etter en oppgangsperiode i 1950-årene fulgte nedgangstider for havnen. Londons havner ble for inneklemt og for lite fleksible til å klare konkurransen med steder som Felixstowe og Harwich, og innen 1980 var hele anlegget stengt.

Prosjektet med å revitalisere havneområdet begynte I 1981 da London Docklands Development Corporation ble grunnlagt av Margaret Thatchers regjering. Den opprinnelige planen var å satse på å tiltrekke seg lett industri, og det største selskapet som var til stede fra starten av var TV-produksjonsselskapet Limehouse Studios.

Utover på 1980-tallet begynte flere selskaper å trekke mot området, og i 1988 startet fase 1 av Canary Wharf slik det fremstår i dag.