Lee (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lee / Lea
Bow Creek, den siste delen av Lee, møter Limehouse Cut.
LandEnglands flagg England
GrevskapBedfordshire, Essex, Hertfordshire, Greater London
Lengde68 km
StartLeagrave i Luton
  – Høyde115 moh.
MunningThemsen i London
Kart
Lee
51°54′37″N 0°27′40″V

Lee eller Lea er en elv i England. Den renner fra Leagrave Park i Leagrave i Luton til London hvor den renner ut i Themsen. Det siste stykket før Themsen er kjent som Bow Creek.

Navnet Lea er det vanligste vest for Hertford, mens begge stavemåter brukes om hverandre mellom Hertford og Themsen. Leekanalen har egentlig ikke alternativ skrivemåte, ettersom den har fått navn gjennom et parlamentsvedtak, men også der brukes noen ganger stavemåten Lea.

Elveløpet[rediger | rediger kilde]

Kilden anses vanligvis for å være ved Well Head i Waulud's Bank på Leagrave Common, men elven får også vann fra en bekk som starter 3 km lenger vest, i Houghton Regis. Den renner forbi eller gjennom Luton, Harpenden, Welvyn Garden City, Hertford, Ware, Hoddesdon, Cheshunt, Waltham Abbey, Essex, Ponders End, Edmonton, Tottenham, Upper Clapton, Hackney Wick, Stratford, Bromley-by-Bow, Canning Town og tilslutt Leamouth hvor den under navnet Bow Creek renner inn i Themsen. Elven utgjør den tradisjonelle grensen mellom Middlesex og Essex, og utgjorde deler av grensen mellom Danelagen og angelsaksernes områder.

En avledning som er kjent som New River, åpnet i 1613, abstraktere rent vann fra de lavere strekningene av elven for drikkevann.[1] Dens opprinnelse i Chilterns bidrar til det meget høye hardhet (høy mineralinnhold) i Londons vann fra kranen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The New River Path» (PDF). Thames Water.
  2. ^ «EC1A 7BE — Water quality in your area» Arkivert 27. mai 2012 hos Wayback Machine.. Thames Water.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]