Straight edge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Straight edge, eller sXe eller S.E., er en livsstil med røtter i amerikansk punk- og hardcoremusikk i slutten av 1970-årene, inspirert av undergrunnsscenen i Washington D.C. og låten Straight Edge med hardcore punkbandet Minor Threat fra 1981. Uttrykket Straight edge er hentet fra tittelen på denne låten. Hovedelementene i straight edge er avhold fra rusmidler som alkohol, tobakk og narkotika og fra promiskuøs seksuell adferd. For mange er det også viktig å fremme en generelt positiv livsholdning.

Straight Edge i Norge[rediger | rediger kilde]

Amerikanske Youth of Today holdt en konsert på blitzhuset i Oslo den 12. februar 1989, og kort tid etter dukket de første norske straight edge-bandene opp i 1990/91.[trenger referanse], deriblant S.Y.F.(Straight Youth Federation eller Support Your Friends)[1] og Onward, begge med Torgny Amdam på vokal. Det mest aktive miljøet på Østlandet fantes i Oslo, og hadde sterke bånd til både rullebrett og Blitz-miljøet i byen.[trenger referanse] Mot midten av 90-tallet økte interessen, og amerikanske straight edge hardcore-band la for alvor Norge inn i turnéruta. Sentrale straight edge-band som gjestet Norge på den tiden var No For An Answer, Lifetime, Mean Season, Strife, Earth Crisis, Snapcase, Slapshot, 108, Shelter, Refused, Abhinanda, Battery og Unbroken. På samme tid blomstret også miljøet i Sverige.[trenger referanse] De norske bandene var knyttet til det tyske «plateselskapet» Crucial Response Records. Etterhvert vokste det opp aktive miljøer i Asker, Kongsberg, Hommersåk (Sandnes) og Skien.[trenger referanse] Oslo-bandet Damage Control reiste på en lengre turné i USA.

I 2022 utkom Fredrik Bakkemos bok om 12" Onward-EP-en These Words Still Pray i serien Norske albumklassikere. Boken dokumenterer oppstarten av straight edge i Norge.

Kjente straight edge-band[rediger | rediger kilde]

Norske straight edge-band[rediger | rediger kilde]

I populærkultur[rediger | rediger kilde]

  • I den norske animasjonsfilmen Slipp Jimmy fri spiller en gruppe dyrevernere en viktig rolle. Disse er også straight edge, og det gjøres en del humoristiske poeng ut av dette, blant annet er det forvirring om hvorvidt straight edge-ere har «lov» til å ha sex.
  • Den amerikanske wrestling-bryteren CM Punk (Philip Brooks) er straight edge, og bruker dette som en vesentlig del av sin «personlighet» som bryter. Som face (helt) har han pleid å advare publikum mot alkohol, tobakk og narkotika på en ikke-fordømmende måte, mens som heel (skurk) opptrer han en skinnhellig og fordømmende mørkemann som ser ned på dem som ikke lever et like «rent» liv som ham selv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Puls No. 15 – 26. november 1993

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]