108 (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
108
OpphavNew York, USA (1991)
SjangerHardcore punk
Aktive år1991
PlateselskapDeathwish Inc., Equal Vision Records
Nettstedhttp://www.weare108.com/

108 er et amerikansk straight edge hardcore-band med sterke bånd til Hare Krishna og hinduisme. Frontfigur i bandet har gjennom hele bandets eksistens vært Vic DiCara, tidligere gitarist i Inside Out. Navnet kommer av at 108 er et hellig tall i vedisk og østlig kultur.

DiCara hadde en stund vært inspirert av Hare Krishna-bevegelsen, og da Zack de la Rocha sa nei til et forslag om å gi ut en 7" sammen med Hare Krishna-bandet Shelter førte det til at DiCara heller sluttet seg til dette. Uenigheter med vokalist Ray Cappo førte imidlertid i sin tur til at DiCara slo seg ned i Washington, D.C. og dannet 108. I 1992 kom mini-LPen HolynameEqual Vision Records. Konflikter med Hare Krishna-miljøet i USA fikk imidlertid DiCara til å oppløse bandet tidlig i 1993 og begi seg på pilegrimsferd til India. Bandet ble imidlertid gjenopprettet for en turné sammen med Shelter samme sommer, en turné som skapte nye konflikter mellom DiCara og Cappo. I 1994 kom LP-en Songs of Separation, og etter en pause i 1995 kom LP-en Threefold Misery og EP-en Curse of Instinct. Bandet hadde sin offisielle avskjedsturné i 1996. Et tiår senere ble imidlertid bandet gjenforent, og i 2007 kom bandet med sin første studioplate på elleve år, A New Beat from a Dead Heart. Bandet støtter imidlertid ikke lenger Hare Krishna-bevegelsen. DiCara forlot bevegelsen rundt 2002/03 fordi han syntes moralen minnet for mye om kristen moral. Han og bandet har i stedet inntatt en hinduistisk profil.

Musikalsk har 108 hele tiden spilt hardcore med innslag av heavy metal og støyrock, og også til tider indisk-inspirert musikk. Tekstmessig var bandet i Hare Krishna-perioden mye mer aggressivt enn Shelter, som var det andre store hardcore-bandet innenfor Hare Krishna-bevegelsen. Blant temaene som ble behandlet i tekstene var fortapelse og sex som en syndig foreteelse. I sangen «I Defy» fra Holyname uttrykker bandet regelrett forakt for ateister og andre som kritiserer religion. Tekstene fra etter gjenforeningen er imidlertid av en annen karakter, og de tar i større grad opp personlige og spirituelle temaer.

108 har spilt to ganger i Norge, én gang i Oslo og én gang på Kongsberg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]