Onward

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Onward
Periode1990&Ndash;1999
SjangerHardcore punk
PlateselskapCrucial Response Records
Nettstedcrucialresponse.com[død lenke]
Medlemmer
Peter Amdam
Arne Olav Haabeth
Ollie Andersen
Trond Sættem
Espen Follestad
Tidligere medlemmer
Torgny Amdam
Truls Berg
Svein Østvik

Onward var det første norske straight edge hardcore-bandet til å gi ut musikkalbum.[1] Bandet besto opprinnelig av Torgny Amdam (vokalist), Peter Amdam (gitar) og Ollie Andersen (trommer).

Historie[rediger | rediger kilde]

Onward debuterte med en seks spors selvtitulert 7" EPCrucial Response Records i 1991 samt deltok på samle-LPen Share Common Ground. Erik Hammer hadde spilt bass på disse uten å være fast medlem av bandet. I forbindelse med Europa-turneen sammen med det belgiske bandet Blindfold ble Arne Olav Haabeth fast bassist i bandet.

Da CD-en In a Different Place ble utgitt i 1993, også denne på Crucial Response, var bandet allerede på vei til å bli oppløst. Haabeth og Torgny Amdam hadde allerede startet bandet Amulet, og Haabeth hadde også bandet Contention i tillegg. Torgny Amdam forlot også på dette tidspunktet straight edge-holdningene sine, og da NRK sitt ungdomsprogram U lagde en reportasje om bandet i forbindelse med et innslag om straight edge-miljøet i Norge var han ikke med.

I 1995 bestemte Peter Amdam og Haabeth seg for å «gjenforene» Onward. I en periode spilte Truls Berg (tidligere Washington Disease og Ambition, senere også trommeslager i Amulet for en periode) trommer, før han ble erstattet av originaltrommeslager Ollie Andersen. Trond Sættem (tidligere vokalist i Molde-bandet Last Straw) tok over som vokalist. Onward spilte in 12" EP-en These Words Still Pray i 1996. Denne platen er til dags dato den mest solgte bandet har utgitt, og en av de mest solgte på plateselskapet Crucial Response Records. Onward gikk igjen nedenom i 1999.

Torgny Amdam har siden hatt suksess med Amulet og er nå soloartist under navnet Torgny. Peter Amdam sang i straight edge-bandet Sportswear parallelt med Onward, med Haabeth, Kim Amundsen fra Rectify/Tiebreak/Team Spirit, og Espen Follestad fra Rectify/Contention/Damage Control/Amulet. De gav ut flere skiver og turnerte Europa med band som Hands Tied og Floorpunch, før de også ble oppløst i 1999.

Peter Amdam har siden jobbet som redaktør i diverse gratismagasiner som Natt & Dag og Platinum Magazine, og jobber også som DJ. Ollie Andersen, eller Gaura-Gopala Dasa, var allerede som Onward-medlem involvert i Hare Krishna-bevegelsen, og har vært involvert i store deler av bevegelsens virksomhet i Oslo. Sammen med Andrè Bjørnsrud (tidligere Washington Disease og Ambition) startet Ollie prosjektbandet Insurance Risk et band som i hovedsak var inspirert av tidlig 80-talls Boston hardcore som SSD, FU'S, DYS og Negative FX. Insurance Risk ga ut en 7" EP titulert «How Much More» i 1999 på Crucial Response Records med Espen Follestad på gitar, Ollie spilte selv bass på denne utgivelsen. I 2002 ga de ut «No Pity» via de amerikanske selskapene My War/Parts Unknown, Begge 7" er idag gitt ut på en remastered 12" "violence In Our Minds". Andersen var også gitarist i Oslo straight edge bandet Enforcer, og er dessuten fortsatt aktiv trommeslager i oslobandet Shipwrecked. Arne Haabeth spilte parallelt med bandene Contention, Amulet, XaspireX og Sportswear. Haabeth forsvant fra norsk hardcore-miljø i 1999 inntil han dukket opp igjen som bidragsyter i fanzinen Voice Of A Generation (utgitt av Crucial Response Records)i 2006. Truls Berg spiller for tiden trommer i Common Cause. Trond Sættem har i etterkant vært vokalist i bandet DieDieDie der han spilte sammen med bl.a. Truls Berg. Sættem er for tiden bosatt i Molde.

Gjenforening[rediger | rediger kilde]

1. desember 2010 ble det annonsert at Onward skulle spille en gjenforeningskonsert sammen med amerikanske Supertouch i Oslo den 28. januar 2011. Besetning under denne konserten var: Peter Amdam, Arne Haabeth, Trond Sættem, Espen Follestad og Truls Berg. Torgny Amdam sang dessuten på en låt.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Crucial Response Records diskografi Arkivert 20. juli 2009 hos Wayback Machine. - crucialresponse.com