Storevatnet (Austredalen i Gloppen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storevatnet
Storevatnet i juli
LandNorge
FylkeVestland
KommuneGloppen
Areal 3,13 km²[1]
Høyde 484 moh.[1]
Dybde46 m (maks)[2]
16 m (snitt)[2]
Nedbørfelt 56 km²[2]
VassdragGjengedalsvassdraget
TilløpFosselva, Måsevasselva, Byrkjeneselva, Støylselva
UtløpSlettelva
Posisjon
UTM-koord.32V 345839 6842199
Kart
Storevatnet
61°40′48″N 6°05′06″Ø

Storevatnet er en innsjø innerst i Austredalen i Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Vannet har gode fiskeforhold, og det er mulighet for leie av båter i området. Grunneierne krever fiskekort for fiske her.

Mot nord ved vannet ligger Gjengedalsstøylen, stølen til bøndene i innerst i østre Hyen, Gjengedal, i Hyen. Fra stølen går merket turstier mot nordøst til indre Gloppen og Sandane. Fra gammelt av var dette vanlig brukt stier for kommunikasjon mellom bygdene sommerstid.

Området på vestsiden av vannet, kalt Dalen, har utlagt en rekke hyttetomter. Her er også hytter for leie med rettigheter til småviltjakt og fiske.

På østsiden av vannet ligger en sandstrand med fin, lys sand. Her har grunneiere bygget en friluftscamp med lavvoer, som er til utleie. Herfra er det lett turterreng med gode jaktforhold for småvilt (hovedsakelig rype, orrfugl og hare). Det finnes også merkede turer til Jølster og Naustdal fra dette området.

Fra Storevatnet renner Slettelva gjennom korte stryk og et fall på 8-9 meter til Dalevatnet. Fra dalevatnet renner Gjengedalselva nedover dalen i en rekke kaskaderende fosser i bratte, dramatiske juv, og munner ut i Ommedalsvatnet. Gjennom Ommedal heter elva Åelva, en lakseelv som munner ut i Hyefjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 1. juni 2014
  2. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase – Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 10. juni 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]