Stor mauremåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
stor mauremåler
Stor mauremåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epirrhoe rivata
Hübner, 1813
Norsk(e) navn: stor mauremåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Epirrhoe
Habitat: skogkanter og enger
Utbredelse: Europa og Midtøsten

Stor mauremåler (Epirrhoe rivata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes langs kysten av Østlandet og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 29 mm), slank, brokete farget måler. Den kan kjennes fra de andre norske mauremålerne (slekten Epirrhoe) på at den er større, lysere på farge og på at forvingens brede tverrbånd er nokså jevnbredt, uten en markert tann eller knekk på ytterkanten. Forvingen er lysgrå ved roten, i midten med et bredt, grått tverrbånd som er temmelig jevnbredt og bare har en avrundet utbuktning ved ytterkanten, ingen markert tann. Dette båndet er bredt kantet med hvitt (kantbåndene er ikke doble) både på inner- og yttersiden. Vingespissen er gråbrun, vingens ytterkant lysgrå med en smal, bølgete, hvit tverrstripe. Bakvingen er hvit med utydelige, grå tverrbånd. Larven er naken bortsett fra noen korte børster, brun med en lysbrun sidestripe og en rekke av hvite, V-formede flekker langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stor mauremåler finnes i skogkanter, på enger, mellom klipper ved sjøen og andre steder der næringsplantene, maurer (Galium spp.), vokser. De voksne målerne flyr i juni – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa og også i Midtøsten. I Norge har den en begrenset utbredelse og er bare funnet i den sørligste delen av Østlandet og på Sørlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]