Stanko Bloudek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stanko Bloudek
Stanko Bloudek cropped.jpg
Født11. februar 1890
Idrija
Død26. november 1959 (69 år)
Ljubljana
Beskjeftigelse Fotballspiller, ingeniør, arkitekt, friidrettsutøver, kunstløper
Nasjonalitet Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia, Tsjekkoslovakia, Kongeriket Jugoslavia, Østerrike-Ungarn
Utmerkelser Order of Labour, Den jugoslaviske krones orden, Sankt Sava-orden

Stanko Bloudek (født 11. februar 1890 i Idrija, død 26. november 1959 i Ljubljana) var en jugoslavisk (slovensk) ingeniør, idrettsmann og idrettsleder. Han var flykonstruktør, han konstruerte den første skiflygingsbakken i Planica, han var leder av Jugoslavias olympiske komité og medlem i Den internasjonale olympiske komité.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst og flykonstruksjon[rediger | rediger kilde]

Flyet Taube, som Stanko Bloudek var involvert i byggingen av

. Stanko Bloudek ble født i Idrija i det daværende Østerrike-Ungarn i 1890. Hans far var tsjekker og moren slovener. I 1894 flyttet familien til Most i Böhmen. Etter at faren døde i 1904, flyttet Stanko tilbake til Slovenia. I 1908 begynte han på kunstmalerstudier ved Kunstakademiet i Praha, men året etter byttet han til ingeniørstudiet ved den tyske tekniske høyskolen i samme by.

Alt som tenåring konstruerte og bygde han flere fungerende modeller av seilfly. I 1910 bygde han en modell av et motorisert fly, opprinnelig konstruert av den brasiliansk-franske luftfartspioneren Alberto Santos-Dumont. Den tsjekkiske racerføreren Jan Čermák bestilte et fullverdig fly, og Bloudek tok jobben med å bygge det. Vinteren 1910-11 bygde han sitt andre fly, også det etter bestilling fra Čermák.

Fra 1911 til 1918 arbeidet han med flykonstruksjon, fram til 1913 hos Etrich-familien i Trutnov i Böhmen, deretter blant annet i Leipzig, Wien, Wiener Neustadt og Budapest. I 1918-1921 arbeidet han ved et bilverksted i Ljubljana. I 1920 stiftet han sammen med tsjekkiske partnere et firma som skaffet tømmer til kullgruven i Zagorje. De neste årene bygde han flere fly, og gjorde også flere oppfinnelser, blant annet tok han patent på en tyverisikker lås for fraktvogner. Etter at flygeren Janko Colnar krasjet og omkom i 1934 i et fly som Bloudek hadde konstruert, ga Bloudek seg med flykonstruksjon.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Stanko Bloudek var også en allsidig idrettsutøver. Han drev blant annet med turn og fotball, han ble slovensk mester i diskoskast og jugoslavisk mester i kunstløp. Som leder og trener var han involvert i friidrett, tennis, svømming, rulleskøyter, skøyteløp, ishockey, fekting, skihopping og annen skisport. Som kunstløper var han i Jugoslavias tropp til OL i St. Moritz i 1928, men deltok ikke i konkurransen.

Bloudek fikk bygd flere idrettsanlegg, blant annet fotballbaner, tennisbaner, svømmebasseng, skøytebaner, friidrettsbaner og hoppbakker. I 1933-34 konstruerte han sammen med Janez Rožman og Joso Gorec verdens første skiflygingsbakke i alpedalen Planica, Velikanka (Giganten). På ett unntak nær ble alle verdensrekorder mellom 1934 og 1948 satt i den bakken. Etter at en ny skiflygingsbakke i Planica ble tatt i bruk i 1969, ble den gamle bakken gjort om til en moderne storbakke og omdøpt til Bloudkova velikankaBloudeks Gigant.

Stanko Bloudek deltok på stiftelsesmøtet for Jugoslavias olympiske komité i 1919, og ble valgt til medlem i komiteen. I perioden 1947-1951 var han leder for komiteen. Han var medlem i Den internasjonale olympiske komité fra 1948 til han døde.[1] Han døde i Ljubljana 26. november 1959.

Siden 1965 har Bloudek-prisen, oppkalt etter Stanko Bloudek, blitt utdelt. Bloudek-prisen er Slovenias høyeste utmerkelse for prestasjoner innen idrett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]