Stanko Bloudek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stanko Bloudek

Stanko Bloudek (født 11. februar 1890 i Idrija, død 26. november 1959 i Ljubljana) var en jugoslavisk (slovensk) ingeniør, idrettsmann og idrettsleder. Han var flykonstruktør, han konstruerte den første skiflygingsbakken i Planica, han var leder av Jugoslavias olympiske komité og medlem i Den internasjonale olympiske komité.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppvekst og flykonstruksjon[rediger | rediger kilde]

Flyet Taube, som Stanko Bloudek var involvert i byggingen av

. Stanko Bloudek ble født i Idrija i det daværende Østerrike-Ungarn i 1890. Hans far var tsjekker og moren slovener. I 1894 flyttet familien til Most i Böhmen. Etter at faren døde i 1904, flyttet Stanko tilbake til Slovenia. I 1908 begynte han på kunstmalerstudier ved Kunstakademiet i Praha, men året etter byttet han til ingeniørstudiet ved den tyske tekniske høyskolen i samme by.

Alt som tenåring konstruerte og bygde han flere fungerende modeller av seilfly. I 1910 bygde han en modell av et motorisert fly, opprinnelig konstruert av den brasiliansk-franske luftfartspioneren Alberto Santos-Dumont. Den tsjekkiske racerføreren Jan Čermák bestilte et fullverdig fly, og Bloudek tok jobben med å bygge det. Vinteren 1910-11 bygde han sitt andre fly, også det etter bestilling fra Čermák.

Fra 1911 til 1918 arbeidet han med flykonstruksjon, fram til 1913 hos Etrich-familien i Trutnov i Böhmen, deretter blant annet i Leipzig, Wien, Wiener Neustadt og Budapest. I 1918-1921 arbeidet han ved et bilverksted i Ljubljana. I 1920 stiftet han sammen med tsjekkiske partnere et firma som skaffet tømmer til kullgruven i Zagorje. De neste årene bygde han flere fly, og gjorde også flere oppfinnelser, blant annet tok han patent på en tyverisikker lås for fraktvogner. Etter at flygeren Janko Colnar krasjet og omkom i 1934 i et fly som Bloudek hadde konstruert, ga Bloudek seg med flykonstruksjon.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Stanko Bloudek var også en allsidig idrettsutøver. Han drev blant annet med turn og fotball, han ble slovensk mester i diskoskast og jugoslavisk mester i kunstløp. Som leder og trener var han involvert i friidrett, tennis, svømming, rulleskøyter, skøyteløp, ishockey, fekting, skihopping og annen skisport. Som kunstløper var han i Jugoslavias tropp til OL i St. Moritz i 1928, men deltok ikke i konkurransen.

Bloudek fikk bygd flere idrettsanlegg, blant annet fotballbaner, tennisbaner, svømmebasseng, skøytebaner, friidrettsbaner og hoppbakker. I 1933-34 konstruerte han sammen med Janez Rožman og Joso Gorec verdens første skiflygingsbakke i alpedalen Planica, Velikanka (Giganten). På ett unntak nær ble alle verdensrekorder mellom 1934 og 1948 satt i den bakken. Etter at en ny skiflygingsbakke i Planica ble tatt i bruk i 1969, ble den gamle bakken gjort om til en moderne storbakke og omdøpt til Bloudkova velikankaBloudeks Gigant.

Stanko Bloudek deltok på stiftelsesmøtet for Jugoslavias olympiske komité i 1919, og ble valgt til medlem i komiteen. I perioden 1947-1951 var han leder for komiteen. Han var medlem i Den internasjonale olympiske komité fra 1948 til han døde.[1] Han døde i Ljubljana 26. november 1959.

Siden 1965 har Bloudek-prisen, oppkalt etter Stanko Bloudek, blitt utdelt. Bloudek-prisen er Slovenias høyeste utmerkelse for prestasjoner innen idrett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]