Asylmottak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Statlig mottak for asylsøkere, oftest bare kalt asylmottak, er et frivillig botilbud til asylsøkere som kommer til Norge, det vil si til utenlandske personer som selv ber om beskyttelse som flyktning. For de som har fått oppholdstillatelse og skal bosette seg i en kommune, begynner integreringen til det norske samfunnet mens de oppholder seg i asylmottaket. Ellers er det aktivitetstilbud til alle beboere. Noen asylsøkere finner seg andre bosteder på egen hånd, men majoriteten bor i mottak. Noen av beboerne i mottakene har fått endelig avslag og skal returnere.

Transittmottak (transitt betyr gjennomreise) er mottak hvor nyankomne som ønsker asyl, bor mens de venter på å bli intervjuet av UDI. Derfra går veien videre til det ordinære mottakssystemet. Både transitt- og det ordinære mottakssystemet har mottak både for mindreårige og voksne.

Staten har ansvaret for å opprette og betale for asylmottakene og organiserer og driver disse og resten av mottaksapparatetet gjennom Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI står også for utlendingskontrollen og informasjonsarbeidet. Det er i dag til sammen 20 ordinære asylmottak og mottak for enslige mindreårige i Norge. I tillegg kommer et fåtall transittmottak (både ordinære og for enslige mindreårige) og ett ankomstsenter som er lokalisert i Råde i Østfold.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.