Hopp til innhold

Springfrøfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Springfrøfamilien
Impatiens pseudoviola
Nomenklatur
Balsaminaceae
A.Rich.
Populærnavn
springfrøfamilien
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordenlyngordenen
Økologi
Antall arter: ca. 1000
Habitat: som regel fuktige steder
Utbredelse: Asia, Afrika, Europa, Nord- og Mellom-Amerika
Inndelt i

Springfrøfamilien (Balsaminaceae) er en plantefamilie i lyngordenen (Ericales).

Artene er ett- eller flerårige urter. De er saftige med oppsvulmede leddknuter og slår ofte rot hvis leddknuten får kontakt med jord. Bladene er som regel tannede og sitter spiralstilt. Blomstene er tvekjønnede, undersittende og zygomorfe. Det er 3, eller mer sjelden 5, begerblad. Det nederste begerbladet danner en stor leppe og har nesten alltid en nektarproduserende spore. Det er 5 kronblad som kan være delvis vokst sammen, og 5 pollenbærere. Frukten er oftest en kapsel som eksploderer og slynger ut frøene.

Familien omfatter to slekter, springfrøslekten (Impatiens) med omtrent 1000 arter, og Hydrocera med bare 1 art. Den er rikest utviklet i tropiske og subtropiske strøk i den gamle verden. Det er også noen arter i tempererte deler av Europa og Asia og i Nord- og Mellom-Amerika, men i Oseania og Sør-Amerika mangler de helt.

I Norge vokser springfrø (Impatiens noli-tangere) naturlig nordover til Nordland. To asiatiske arter, mongolspringfrø (I. parviflora) og kjempespringfrø (I. glandulifera) er har etablert seg og regnes som invasive arter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]