Bilateral symmetri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tiriltunge har en bilateralt symmetrisk blomst

Bilateral symmetri, tosidig symmetri eller monosymmetri er en form for symmetri der en todimensjonal figur speiles om én og kun én linje, eller et tredimensjonalt legeme er speilet om ett og kun ett plan.[1] Resultatet er en figur med to sider som er speilvendte bilder av hverandre.

Begrepet speilsymmetri brukes først og fremst i matematikken. En speilsymmetrisk figur er i prinsippet perfekt symmetrisk. I biologi brukes gjerne begrepet bilateral symmetri. Levende organismer er aldri perfekt symmetriske, og begrepet bilateral symmetri brukes gjerne for å beskrive noe som er omtrent speilsymmetrisk.

Bilateral symmetri i dyreriket[rediger | rediger kilde]

Tosidig symmetri er vanlig blant aktive dyr som beveger seg rundt på jakt etter næring. Alle dyr har en opp-ned akse, men aktive dyr har også en foran-bak akse, der undersiden (buken) er ulik oversiden (ryggen) og framdelen (hodet) er forskjellig fra bakdelen. Høyre og venstre side er derimot speilvendte, men ellers like. Mennesker er et eksempel på en tosidig symmetrisk organisme, selv om symmetrien ikke er perfekt: Hjertet ligger mot venstre, mens leveren ligger på høyre side. Maneter har derimot ikke tosidig symmetri, men er radiærsymmetriske.

Bilateralt symmetriske blomster[rediger | rediger kilde]

Tosidig symmetri er ikke like vanlig hos blomster, men orkideer og de fleste artene i maskeblomstfamilien og fagerblomstfamilien har tosidig symmetriske (zygomorfe) blomster. Hos orkideene er en del blomster utviklet til å likne insekter, slik at de bestøves av hanner som forsøker å pare seg med dem.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Weyl, Hermann (1982) [1952]. Symmetry. Princeton: Princeton University Press. ISBN 0-691-02374-3. 
  2. ^ Gaskett, A. C. (februar 2011). «Orchid pollination by sexual deception: pollinator perspectives». Biological Reviews. 86 (1): 33–75. doi:10.1111/j.1469-185X.2010.00134.x. Besøkt 30. november 2014.