Spinal Tap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Spinal Tap er et amerikansk heavy metal-band som oppsto i forbindelse med den fiktive dokumentaren Hjelp vi er i popbransjen fra 1984. Bandet består av Michael «David St. Hubbins» McKean (vokalist og gitar), Christopher «Nigel Tufnel» Guest (gitar) og Harry «Derek Smalls» Shearer (bass).

Det fiktive Spinal Tap[rediger | rediger kilde]

Ifølge This Is Spinal Tap er Spinal Tap et britisk band som ble startet av St. Hubbins og Tufnel i 1964. I 1967 ble Smalls med. En rekke andre personer var også innom bandet i kortere eller lengre perioder. Bandet er kanskje særlig kjent for den groteske måten bandets 20 trommeslagere har dødd på. John Pepys døde i en hagestellulykke, Eric Childs ble kvalt i en ukjent persons oppkast, Peter Bond selvantente, Mick Shrimpton eksploderte på scenen, Richard Shrimpton solgte dialyse-apparatet sitt, mens Joe Besser forsvant, og er i dag enten død eller jazzmusiker.

Spinal Tap startet som et The Beatles-inspirert band, før de kastet seg på psykedelia-bølgen og fikk en nummer en-hit med «(Listen to the) Flower People» fra debutalbumet Spinal Tap Sings «Listen To The Flower People» And Other Favorites fra 1967. Etter at oppfølgeren floppet begynte bandet å spille heavy metal, noe de har gjort siden på plater som Brainhammer, Intravenus de Milo og The Sun Never Sweat, før de i 1977 ble sparket fra plateselskapet Megaphone, hvorpå bandet tok en pause for at medlemmene skulle satse på egne solokarrierer.

I 1980 kom bandet sammen igjen og fikk kontrakt med plateselskapet Polymer. Shark Sandwich fra samme år ble i 1982 fulgt opp av Smell the Glove, en LP som grunnet støtende bilde på omslaget til slutt ble utgitt med sort omslag. I løpet av USA-turneen i forbindelse med denne oppsto det imidlertid kraftige motsetninger i bandet, særlig mellom St. Hubbins og Tufnel, og bandet gikk i oppløsning.

Virkelighetens Spinal Tap[rediger | rediger kilde]

Selv om Spinal Tap opprinnelig var en konstruksjon for This Is Spinal Tap har bandet gitt ut to plater, og er dermed også et virkelig band. Skuespillerne i filmen var habile musikere og spilte musikken selv. Filmmusikken til This Is Spinal Tap kom i 1984, mens Break Like the Wind kom i 1992. Førstnevnte har samme omslag som Smell the Glove i filmen. Break Like the Wind ble fulgt av en turné der bandet blant annet spilte på minnekonserten for Freddie Mercury. I forbindelse med dette arrangerte de også er rekke auditioner for «reservetrommeslagere» i tilfelle trommeslageren skulle bli drept. Blant disse var Mick Fleetwood og den norske trommeslageren Svein Solberg. En video med konsertopptak og intervjuer kom i 1994. I 1992 deltok også bandet i episoden The Otto Show av The Simpsons, en TV-serie der Shearer har stemmen til en rekke rollefigurer. Det har ved flere tilfeller gått rykter om flere utgivelser, men de har uteblitt. De har imidlertid lagt ut sanger for nedlastning.

Medlemmene i virkelighetens Spinal Tap utgjør også bandet The Folksmen i den fiktive dokumentaren A Mighty Wind fra 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]