Undergrunnsbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nationaltheatret stasjon i åpningsåret 1928

Undergrunnsbanen var tidligere betegnelsen på tunnelstrekningen mellom Majorstuen og Nationaltheatret på det vestlige forstadsbanenettet i Oslo. Strekningen ble bygget for det private selskapet A/S Holmenkolbanen, og byggearbeidene ble utført av entreprenørfirmaet F. Selmer. Den ble åpnet av Kong Haakon i 1928.

Da de østlige t-banelinjene ble koblet sammen med det vestlige forstadsbanenettet på 1990-tallet, ble betegnelsen «t-bane» valgt som fellesbetegnelse på hele linjenettet under bakken. Det er imidlertid ikke uvanlig at både «undergrunnsbanen» og «trikken» fremdeles blir brukt om t-banelinjene i vest.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arbeidet med tunnelen mellom Majorstuen og Nationaltheatret startet allerede i 1912, men stoppet opp to år senere på grunn av politisk uklarhet rundt hvor Nationaltheateret stasjon skulle plasseres. I tillegg hadde en rekke huseiere i Hegdehaugsveien reist søksmål mot utbyggerne på grunn av alvorlige sprekkdannelser som hadde oppstått i flere bygårder over tunneltraseen. 16 år etter oppstarten, den 27. juni 1928, kunne undergrunnsbanen åpnes.[1] I dag er strekningen trafikkert av alle t-banens linjer, og har dermed 24 avganger i timen hver vei.

Strekningen mellom Majorstuen og Nationaltheatret er rundt to kilometer lang, noe som er langt sammenlignet med vanlig stasjonavstand på t-banen i Oslo. Opprinnelig var det planlagt en stasjon ved Homansbyen, men under bygningen av tunnelen raste store steinmasser ut like under Valkyrie plass, omtrent 300 meter fra Majorstuen. Stasjonen ble derfor i stedet plassert her, men den korte avstanden til Majorstuen stasjon gjorde at Valkyrie plass stasjon ble nedlagt i 1985. Homansbyen stasjon har flere ganger blitt etterlyst fra forskjellige hold men har pr. 2022 ingen prioritet i Oslopakke 3.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, 28. juni 1928, side 1.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata