Sonia Delaunay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sonia Delaunay
Foto: Lothar Wolleh

Sonia Delaunay (f. Terk) (født 14. november 1885 i Odessa, Ukraina, død 5. desember 1979 i Paris) var avant-garde-maler og designer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun flyttet som 5-åring til St. Petersburg og som 20-åring til Karlsruhe i Tyskland, hvor hun tok et to-årig tegnekurs.

Hun kom til Paris i 1906 og giftet seg med Robert Delaunay i 1910. Sammen grunnla de en retning de kalte «orfisme» som var preget av sterke farger og geometriske former.

Salon des indépendants hadde i 1914 en seksjon kalt Prismes Electrique, hvor hun deltok sammen med Alexander Archipenko, Kasimir Malevitsj, Vadim Meller, Aleksandra Ekster og andre.

Samme år flyttet hun til Madrid og videre til Portugal 1915-1916.

Paret møtte flere portugisiske kunstnere som de var blitt kjent med i Paris. Sonia malte mange bilder fra portugisiske markeder under oppholdet¨, foruten akvareller og keramikkfliser.

I 1920 kom hun tilbake til Paris, og åpnet et moteatelier sammen med Jacques Heim i 1924.

1925 var hun deltaker på utstillingen: Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes i Paris sammen med Nathan Altman, A. Ekster, V.Meller, A.Petritsky og David Shterenberg. Hun arbeidet med maleri, tekstiler og teaterkulisser (scenografi).

I 1964 ble hun den første levende kvinnelige kunstner som fikk en retrospektiv utstilling i Louvre. Medlem av den franske æreslegion fra 1975.

Maleriet Coccinelle ble brukt på et frimerke som ble gitt ut i både England og Frankrike i 2004 for å feire hundre år med Entente Cordiale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]