Aleksandra Ekster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexandra Ekster

Alexandra Ekster eller Alexandra Exter (Александра Александровна Экстер, født 6. januar 1882, død 17. mars 1949) var en russisk-ukrainsk maler (cubo-futurist, suprematist, konstruktivist), designer, og en av grunnleggerne av Art deco.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født som Aleksandra Grigorovich i Belostok, Russland (nå Polen) i en velstående hviterussisk familie. Ekster begynte å studere kunst, først i Kiev, deretter ved Académie de la Grande Chaumière i Montparnasse, Paris.

Fra 1908 til 1924 flyttet hun mellom byene Kiev, Sankt Petersburg, Odessa, Paris, Roma og Moskva. Hun deltok på Salon des indépendants-utstillingen i 1914 sammen med blant andre Kasimir Malevitsj, Alexander Archipenko, Vadym Meller og Sonia Delaunay-Terk. I samme år var hun med på den Internationale futuristutstillingen i Milano. Året etter, i 1915, ble hun med i en gruppe avant-gardekunstnere som kalte seg Supremus.

Hjemme i Russland var hun med på å drive forskjellige kooperative tiltak til fremme av landsens kunsttradisjoner, foruten å bidra til utsmykning av byrom i Kiev og Odessa.

Hun ble i 1921 tilsatt som leder av «grunnkurs farger» ved det høyere kunsttekniske instituttet i Moskva, hvor hun ble til hun fikk stilling i Paris som kunstlærer, blant annet ved Fernand Legers Académie d'Art Contemporain. Etter utstillinger i New York, Praha og Paris, begynte hun som bokillustratør for forlaget Flammarion i Paris, noe hun fortsatte med til sin død i Parisforstaden Fontenay-aux-Roses.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Bok: Alexandra Ekster, Georgiy Kovalenko, 1993, Galart, Moscow, Russia.