Aleksandra Ekster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksandra Ekster
Født6. jan. 1882[1]Rediger på Wikidata
Białystok[2]
Død17. mars 1949[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (67 år)
Fontenay-aux-Roses (Île-de-France, Frankrike)
Fontenay-aux-Roses[2]
BeskjeftigelseKunstmaler, kostymedesigner, illustratør, scenograf, grafiker, designer, kunstner, tekstilkunstner Rediger på Wikidata
Utdannet vedAcadémie de la Grande Chaumière
Kyiv Art School
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
Medlem avSupremus

Alexandra Ekster eller Alexandra Exter (Александра Александровна Экстер, født 6. januar 1882, død 17. mars 1949) var en russisk-ukrainsk maler (cubo-futurist, suprematist, konstruktivist), designer, og en av grunnleggerne av art deco.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun ble født som Aleksandra Grigorovich i Belostok i Russland (nå Polen) i en velstående belarusisk familie. Ekster begynte å studere kunst, først i Kiev, deretter ved Académie de la Grande Chaumière i Montparnasse i Paris.

Fra 1908 til 1924 flyttet hun mellom byene Kiev, St. Petersburg, Odessa, Paris, Roma og Moskva. Hun deltok på Salon des indépendants-utstillingen i 1914 sammen med blant andre Kasimir Malevitsj, Alexander Archipenko, Vadym Meller og Sonia Delaunay-Terk. I samme år var hun med på den Internationale futuristutstillingen i Milano. Året etter, i 1915, ble hun med i en gruppe avant-gardekunstnere som kalte seg Supremus.

Hjemme i Russland var hun med på å drive forskjellige kooperative tiltak til fremme av landsens kunsttradisjoner, foruten å bidra til utsmykning av byrom i Kiev og Odessa.

Hun ble i 1921 tilsatt som leder av «grunnkurs farger» ved det høyere kunsttekniske instituttet i Moskva, hvor hun ble til hun fikk stilling i Paris som kunstlærer, blant annet ved Fernand Legers Académie d'Art Contemporain. Etter utstillinger i New York, Praha og Paris, begynte hun som bokillustratør for forlaget Flammarion i Paris, noe hun fortsatte med til sin død i Paris-forstaden Fontenay-aux-Roses.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enciklopedija sučasnoi Ukrainy, esu.com.ua[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b San Francisco Museum of Modern Art online collection, www.sfmoma.org, besøkt 21. januar 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ CLARA, «Alexandra Exter», CLARA-ID 2433[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 18130, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 114029, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]