Som julekvelden på kjerringa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Som julekvelden på kjerringa-ved en av dem var et tradisjonsrikt radioprogam som ble sendt på lille julaften hvert år fra 1971 til 2007. Programledere de to første årene var Else Michelet og Ingrid Sahlin-Sveberg, men fra 1973 frem til 2007 var det kun Sahlin-Sveberg som satt ved mikrofonen. For mange var det å høre på programmet på lille julaften en tradisjon og Sahlin-Sveberg fortalte i intervjuer at hun fikk telefoner alt tidlig på høsten fra mennesker som ville forsikre seg om at hun kom til å sende på lille julaften nok et år.


Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Programmet gikk inn en i tradisjon NRK hadde med førjulsprogrammer. P1 hadde svært lenge hatt et kvelden-før-kveldenprogram på lillejulaften. I flere år hadde først Erik Diesen og siden Kjell Edlund hatt sendinger disse kveldene. I 1971 ønsket Kjell Edlund å gjøre noe annet og Sahlin-Sveberg tilbød seg å ta denne jobben.[1]

Programmets oppbygging[rediger | rediger kilde]

Programmet varte rundt to timer og besto av kåserier, dikt, julemusikk og annen underholdning ledsaget av Sahlin-Svebergs karakteristiske stemme. Opp gjennom årene hadde programmet svært mange gjester og flere av disse kom hvert år. Blant dem som ofte var innom studioet var Per Aabel, Nils Johan Rud, Kjell Aukrust, Toralv Maurstad, Wenche Foss, Knut Risan og Lise Fjeldstad.[2] Programmet startet alltid på samme måte; først en liten melodi spilt på en gammeldags spilledåse med messingplater, deretter en sull fra Gauldal om mannen som skulle dreie hjul, sunget av Ole Hermod Henriksen. Programmet ble avsluttet med Mahalia Jacksons versjon av Holy Night, Silent Night.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]