Mahalia Jackson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mahalia Jackson
Født26. okt. 1911[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
New Orleans[5]
Død27. jan. 1972[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Evergreen Park
BeskjeftigelseGospelsanger, musiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
GravlagtLouisiana
UtmerkelserGrammy Lifetime Achievement Award (1972)
Gospel Music Hall of Fame
Grammy Award for Best Inspirational Performance (1961) (for: Every Time I Feel the Spirit)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Rock and Roll Hall of Fame (1997)[6]
OpphavNew Orleans
Musikalsk karriere
PseudonymHalie Jackson
SjangerJazz, blues, gospelmusikk, negro spiritual
InstrumentVokal
StemmetypeAlt
Aktive år19271971
PlateselskapDecca Records, Apollo Records, Columbia Records
Nettstedhttp://www.mahaliajackson.us
IMDbIMDb

Mahalia Jackson (født 26. oktober 1911, død 27. januar 1972) var en amerikansk gospelsanger med en kraftfull alt-stemme. Hun ble ofte kalt den beste innen sjangerens historie, og «dronningen av gospel».[7][8][9] Mahalia Jackson er blitt en av de mest innflytelsesrike gospelsangerne i verden, og er blitt hyllet som både sanger og borgerrettighetsforkjemper. I selvbiografien Mot de store høyder (utgitt i norsk oversettelse av Lutherstiftelsen i 1969) forteller hun om sitt liv og sin sang.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Mahalia vokste opp i New Orleans i Louisiana. Hun vokste opp i en storfamilie der ikke mindre enn 13 mennesker bodde i den samme leiligheten. Foruten Mahalia selv og hennes bror og mor, var det morens søstre og deres barn og foreldre. Mahalias egen far var bryggearbeider, men ble senere i livet pastor i en baptistmenighet. Han var ikke gift med Mahalias mor, men datteren fikk likevel hans navn. Da Mahalia var fem år, døde moren, og en av tantene overtok omsorgen for de to barna. Skolegang ble det lite av, i stedet arbeidet barna fra soloppgang til solnedgang hver eneste dag. Det eneste lyspunktet i tilværelsen var den lokale baptistkirken og det å kunne synge i kirken.

Da hun var 16 år gammel, flyttet Mahalia til Chicago og ble med i en baptistmenighet her. I den første gudstjenesten hun deltok i, sang hun det som på den tiden var hennes favorittsang: ”Hand me down my Silver Trumphet, Gabriel”. Sanger om himmelen sto sterkt i gospeltradisjonen. Slaveriet var ikke lenger unna i tid enn at Mahalias bestefar hadde vært slave. Etter framføringen ble hun straks bedt om å være med i menighetens sangkor. I 1929 møtte hun Thomas A. Dorsey, mannen bak sanger som «Take My Hand, Precious Lord» og «Peace in the Valley». Dorsey, som regnes som «gospelmusikkens far», ga henne undervisning og de innledet et samarbeid som skulle vare i 14 år, der de blant annet reiste rundt og holdt konserter.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Da hun var 25 år gammel, i 1936, giftet Mahalia Jackson seg med den ti år eldre Ike Hockenhull. Ekteskapet ble ikke vellykket, noe som ikke minst skyldtes ektemannens spillegalskap. Han tapte store summer, og forsøkte å presse sin kone til å opptre også i verdslige sammenhenger og synge også andre ting enn gospel. Det nektet hun, og ekteskapet ble oppløst i 1941. I 1950 ble Mahalia Jackson den første kvinnelige gospelsangeren som slapp til i Carnegie Hall i New York. Hun engasjerte seg i kampen for afroamerikanernes borgerrettigheter sammen med blant andre Martin Luther King jr. I forbindelse med den store borgerrettsmarsjen i 1963, der King holdt sin berømte ”I have a dream”-tale, var hun med og sang for en kvart million mennesker. I Kings begravelse fem år senere, etter skuddene i Memphis, sang hun ”Take my hand, Precious Lord”; en sang som på mange måter var hennes signaturmelodi.

Død[rediger | rediger kilde]

Mahalia Jackson døde 27. januar 1972, knapt 60 år gammel. Hun døde av hjertesvikt som følge av diabetes. I 1969 hadde hun spilt inn sin siste plate og høsten 1971 hadde hun sin siste konsert. Den ble holdt i Tyskland. Etter skilsmissen fra Ike levde hun alene og hadde ingen barn. Hun opprettet derfor et fond som skulle gi stipend til unge afroamerikanere som ønsker å gå på college, men ikke har råd.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Mahalia-Jackson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118556266, besøkt 13. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000009843, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Rock and Roll Hall of Fame-ID mahalia-jackson[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Mahalia Jackson». Gospel Music Hall Of Fame (engelsk). 1. januar 2018. Besøkt 3. januar 2022. 
  8. ^ «Biography, Songs, & Facts : Mahalia Jackson». www.britannica.com (engelsk). Britannica. Besøkt 3. januar 2022. 
  9. ^ Enstad, Nils-petter (1. oktober 2011). «Gospeldronningen 100 år». Enstad Media Musikk. Besøkt 3. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]