Mahalia Jackson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mahalia Jackson
Mahalia Jackson 1962, van Vechten, LC-USZ62-91314.jpg
Født26. oktober 1911[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
New Orleans[5]Rediger på Wikidata
Død27. januar 1972[1][2][3][6]Rediger på Wikidata (60 år)
Evergreen ParkRediger på Wikidata
Gravlagt LouisianaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, musikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Grammy Lifetime Achievement Award (1972), Gospel Music Hall of Fame, Grammy Award for Best Inspirational Performance (1961)Rediger på Wikidata

Mahalia Jackson (født 26. oktober 1911, død 27. januar 1972) var en amerikansk gospelsanger, med en kraftfull alt-stemme. Hun ble ofte kalt den beste innen sjangerens historie, eller "Dronningen av gospel". Mahalia Jackson er blitt en av de mest innflytelsesrike gospelsangerne i verden, og er blitt hyllet som både sanger og borgerrettighetsforkjemper. I selvbiografien Mot de store høyder (Lutherstiftelsen 1969) forteller hun om sitt liv og sin sang.

"Jeg synger Guds musikk fordi det får meg til å føle meg fri", sa Jackson en gang om hennes sjangervalg, og la til: "Det gir meg håp. Med blues, når du er ferdig, så har du fortsatt the blues".

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Mahalia vokste opp i New Orleans, Louisiana. Hun vokste opp i en storfamilie der ikke mindre enn 13 mennesker bodde i den samme leiligheten. Foruten Mahalia selv og hennes bror og mor, var det morens søstre og deres barn og foreldre. Mahalias egen far var bryggearbeider, men ble senere i livet pastor i en baptistmenighet. Han var ikke gift med Mahalias mor, men datteren fikk likevel hans navn. Da Mahalia var fem år, døde moren, og en av tantene overtok omsorgen for de to barna. Skolegang ble det lite av, i stedet arbeidet barna fra soloppgang til solnedgang hver eneste dag. Det eneste lyspunktet i tilværelsen var den lokale baptistkirken og det å kunne synge i kirken.

Da hun var 16 år gammel, flyttet Mahalia til Chicago og ble med i en baptistmenighet her. I den første gudstjenesten hun deltok i, sang hun det som på den tiden var hennes favorittsang: ”Hand me down my Silver Trumphet, Gabriel”. Sanger om himmelen sto sterkt i gospeltradisjonen. Slaveriet var ikke lenger unna i tid enn at Mahalias bestefar hadde vært slave. Etter framføringen ble hun straks bedt om å være med i menighetens sangkor. I 1929 møtte hun Thomas A. Dorsey, mannen bak sanger som ”Take My Hand, Precious Lord” og ”Peace in the Valley”. Dorsey, som regnes som “Gospelmusikkens far”, ga henne undervisning og de innledet et samarbeid som skulle vare i 14 år, der de blant annet reiste rundt og holdt konserter.

Ekteskap

Da hun var 25 år gammel, i 1936, giftet Mahalia Jackson seg med den ti år eldre Ike Hockenhull. Ekteskapet ble ikke vellykket, noe som ikke minst skyldtes ektemannens spillegalskap. Han tapte store summer, og forsøkte å presse sin kone til å opptre også i verdslige sammenhenger og synge også andre ting enn gospel. Det nektet hun, og ekteskapet ble oppløst i 1941. I 1950 ble Mahalia Jackson den første kvinnelige gospelsangeren som slapp til i Carnegie Hall i New York. Hun engasjerte seg i kampen for afroamerikanernes borgerrettigheter sammen med blant andre Martin Luther King jr. I forbindelse med den store borgerrettsmarsjen i 1963, der King holdt sin berømte ”I have a dream”-tale, var hun med og sang for en kvart million mennesker. I Kings begravelse fem år senere, etter skuddene i Memphis, sang hun ”Take my hand, Precious Lord”; en sang som på mange måter var hennes signaturmelodi.

Døde tidlig

Mahalia Jackson døde 27. januar 1972, knapt 60 år gammel. Hun døde av hjertesvikt som følge av sukkersyke. I 1969 hadde hun spilt inn sin siste plate og høsten 1971 hadde hun sin siste konsert. Den ble holdt i Tyskland. Etter skilsmissen fra Ike levde hun alene og hadde ingen barn. Hun opprettet derfor et fond som skulle gi stipend til unge afroamerikanere som ønsker å gå på college, men ikke har råd.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Mahalia Jackson, biography/Mahalia-Jackson
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 13. okt. 2015, 118556266
  3. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13895518g
  4. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Mahalia Jackson, 0034225
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015
  6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Mahalia Jackson, jackson-mahalia

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]