Sneglerovbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
sneglerovbiller
Drilus flavescens
Drilus flavescens
Vitenskapelig(e)
navn
:
Drilini
Olivier, 1790
Norsk(e) navn: sneglerovbiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: bløtvinger og lysbiller
Antall arter: ca. 120, én i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene spiser skallbærende snegler
Utbredelse: Europa, Afrika og Asia
Delgrupper:

Sneglerovbiller (Drilini) er en liten gruppe av biller der larvene er rovdyr som angriper skallbærende snegler, i alle fall hos slektene Drilus og Selasia (biologien til slektene Malacogaster og Pseudeuanoma er helt ukjent). Hunnene hos disse billene ser ut som larver hele livet, såkalte larviforme hunner. De mangler helt vinger, fasettøyne og andre voksen-karakterer. Hannene ser ut som mer normale biller, med dekkvinger, fasettøyne og lange, kamformede antenner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3-30 mm) biller, kjønnene svært ulike.

Hannene er avlange biller med lange, sagtakkede eller kamformede antenner. Hodet er bredt og kort, synlig sett ovenfra (det vil si, det dekkes ikke av brystskjoldet). Pannen er nokså flat. Fasettøyne er små og utstående. Antennene har 10-11 ledd og er festet under pannen like ved fasettøynene. De ganske lange, sagtakkede eller kamformede. Brystskjoldet (pronotum) er mer eller mindre firkantet med tydelig avsatte sidekanter. Dekkvingene er nokså myke og spriker gjerne noe i den bakerste halvdelen. De er dekket av fine, utstående hår. Beina er slanke. Alle føtter har fem ledd.

Hunnene er tykke, larveaktige, med korte bein og korte, trådformede antenner. Det er ikke noe tydelig skille mellom bryst- og bakkroppsledd bortsett fra at de førstnevnte har bein. Vinger mangler helt. Denne typen hunner blir kalt larviforme hunner og finnes hos flere av familiene i gruppen Cantharoidea.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Voksne hanner kan ofte finnes på blomster eller i vegetasjonen. Hunnene lever på bakken, beveger seg lite og kan finnes under steiner eller i tomme sneglehus. Trolig bruker de feromoner til å lokke til seg de aktive hannene. Larvene er rovdyr som lever av skallbærende snegler. De dreper sneglen med et giftig bitt, skiller ut fordøyelsesenzymer og suger så i seg den delvis oppløste sneglen. De kan bore seg gjennom sneglehuset om det trengs. Noen arter i denne familien er viktige rovdyr på snegler og kan være nyttige ved at de holder bestandene av potensielt skadelige snegler i sjakk. Den norske arten er ganske sjelden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Gruppen er nylig blitt ført (som stammen Drilini) til underfamilien Agrypninae i familien smellere (Elateridae).

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 15. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]