Drilus flavescens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Drilus flavescens
Drilus flavescens  Foto: © Entomart
Drilus flavescens
Vitenskapelig(e)
navn
:
Drilus flavescens
Goeffroy, 1785
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Sneglerovbiller
Slekt: Drilus
Habitat: terrestrisk, eng, kratt
Utbredelse: Europa, østover inn i Russland (?Asia)
finnes i Sverige
ikke i Norge

Drilus flavescens (Goeffroy, 1785) er en bille i familien sneglerovbiller. Larvene er predatore (rovdyr) som angriper skallbærende landlungesnegler. Den skal finnes helt sør i Sverige, men er ganske sjelden.

Hunnene hos disse billene ser ut som larver hele livet, såkalte larviforme hunner. De mangler helt vinger, fasettøyne og andre voksen-karakterer. Hannene ser ut som mer normale biller, med dekkvinger, fasettøyne og lange, kamformede antenner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Drilus flavescens er en omtrent 10 mm lang bille. Kjønnene svært ulike.

Hannene er avlange biller, mørke, nær svarte, med rustrøde dekkvinger. Dekkvingene er nokså myke og spriker gjerne noe i den bakerste halvdelen. De har fin punktur i overflatener dekket av fine, utstående hår. Beina er korte og kraftige, med mørke lår (femur), føtter (tarsi) og legger (tibia) er lysere. Alle føtter har fem ledd. Hodet er kort, men synlig, sett ovenfra (det vil si, det dekkes ikke av brystskjoldet). Pannen er nokså flat. Fasettøyne er små og utstående. Antennene er lange, sagtakkede med 10-11 ledd, de er festet under pannen like ved fasettøynene. Brystskjoldet (pronotum) er mer eller mindre firkantet med tydelig avsatte sidekanter.

Hunnene er noe tykke, larveaktige, med korte bein og korte, trådformede antenner. Det er ikke noe tydelig skille mellom bryst- og bakkroppsledd bortsett fra at de førstnevnte har bein. Vinger mangler helt. Denne typen hunner blir kalt larviforme hunner og finnes hos flere av familiene i gruppen Cantharoidea.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene er predatore (rovdyr) som lever av den skallbærende landlungesnegler. De dreper sneglen med et giftig bitt, skiller ut fordøyelsesenzymer og suger så i seg den delvis oppløste sneglen. De kan bore seg gjennom sneglehuset om det trengs.

Larvene forpupper seg i det tomme sneglehuset. Voksne hanner kan finnes på blomster eller i vegetasjonen. Hunnene beveger seg lite og finnes vanligvis på bakken, under steiner eller i tomme sneglehus. Hunner er sjeldne å observere som utvokste (imago), trolig fordi de er vingeløse og kanskje ikke forlater sneglehuset. Trolig bruker hunnen feromoner til å lokke til seg de aktive hannene. Hanner er vanligere å se og kan finnes på blomster.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]