Larviforme hunner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lysbillen sankthansorm (Lampyris noctiluca), hannen til venstre har dekkvinger, mens hunnen til høyre mangler dekkvingene.

Larviforme hunner er hunner av enkelte insekter, særlig biller, som beholder sitt larveutseende hele livet. De har ikke utviklet noen form for vinger, ofte heller ikke fasettøyne, og antennene ligner de man finner hos larver. Brystleddene (thorax) skiller seg lite fra bakkroppsleddene bortsett fra at de har ett par bein hver.

Larviforme hunner er et eksempel på neoteni, at organismer blir kjønnsmodne før de har nådd det morfologiske voksenstadiet. Arter med larviforme hunner har oftest normalt utseende, mobile hanner. Den store fordelen med å ha larviforme hunner er at de ressursene som ville ha gått med til å utvikle «voksne» strukturer og å forflytte seg som voksen (larviforme hunner er vanligvis svært sedate) i stedet kan brukes til å produsere flere egg. Typiske larviforme hunner finnes hos bille-overfamilien Cantharoidea (familiene sneglerovbiller (Drilidae), lysbiller (Lampyridae), rødvinger (Lycidae) og Phengodidae) og hos ordenen viftevinger (Strepsiptera). Et lignende, men mindre ekstremt, tilfelle finnes hos noen arter i sommerfugl-familiene målere (Geometridae) og børstespinnere (Lymantriidae), der hunnene er mer eller mindre vingeløse, men ellers har «voksent» utseende.