Hopp til innhold

Sneakers (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sneakers
Generell informasjon
FilmtypeSpillefilm
SjangerDrama/gangster
Utgivelsesår1992
Prod.landUSA
Lengde126 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPhil Alden Robinson
ManusforfatterPhil Alden Robinson
Lawrence Lasker
Walter Parkes
MusikkJames Horner
SjeffotografJohn Lindley
KlippTom Rolf
Annen informasjon
Budsjett35 millioner dollar
Totalomsetning105 millioner dollar[1]
Premiere11. september 1992
Eksterne lenker

Sneakers er en amerikansk spillefilm regissert av Phil Alden Robinson. Hovedrollene er besatt av Robert Redford, Dan Aykroyd, Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix, Sidney Poitier og David Strathairn.

Filmen hadde premiere 11. september 1992.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1969 hacker to studenter Martin Brice og Cosmo seg inn i et datanettverk for å omfordele penger til veldedige formål de liker bedre. Politiet arresterer Cosmo, men Martin klarer å flykte. Martin, som nå kaller seg for Martin Bishop, et team av sikkerhetsspesialister i San Francisco. Med-arbeiderne hans inkludert Donald Crease, en tidligere CIA-offiser. Darren Roskow, en konspirasjonsteoretiker. Carl Arbogast, en ung hacker og Irwin "Whistler" Emery.

Etter å ha brutt seg inn i en bank og avslørt bankens svakheter, blir Martin kontaktet av Dick Gordon og Buddy Wallace fra NSA, som vet om hans tidligere identitet. I bytte for å fjerne hele hans kriminelle fortid, blir Martin bedt om å gjenopprette en "svart boks" fra matematiker Dr. Gunter Janek, som har utviklet boksen under prosjekt-navnet "Setec Astronomy" angivelig for den russiske regjeringen. Martin er nølende, men godtar å gjøre det. Med hjelp fra sin tidligere kjæreste, Liz, sikrer Martin og teamet hans boksen, som er forkledd som en telefonsvarer. De oppdager at boksen er i stand til å bryte krypteringen for nesten alle datamaskiner. Martin finner ut at "Setec Astronomy" egentlig er et anagram for "for mange hemmeligheter"

Martin overleverer boksen til NSA men de oppdager at Janek ble drept kvelden før. Martin kontakter en venn, Gregor, fra det russiske konsulatet, men falske FBI-agenter dreper Gregor og kidnapper Martin som deretter blir gjenforent med Cosmo. Tidligere, i Mal:Fengsel, utviklet Cosmo bånd med organisert kriminalitet, slik at han kunne unnslippe og bli rik. Han forklarer planen om å bruke Janeks boks for å destabilisere hele verdensøkonomien, og gir Martin muligheten til å slå seg sammen med ham. Martin nekter, hvorpå Cosmo bruker boksen til å bryte seg inn i FBI og koble Martins nåværende identitet med hans tidligere navn. Cosmo slår ut Martin, og tar ham med tilbake til byen.

Martin og teamet sitt kontakter Abbott fra NSA som ønsker boksen. Whistler analyserer lydene som Martin hørte under kidnappingen, og identifiserer det geografiske området hvor Martin ble kidnappet. De finner et leketøy-firma der, som egentlig var en front for Cosmos kriminelle virksomhet. De sporer opp Werner Brandes, hvis kontor ligger ved siden av Cosmo. Teamet kommer seg vellykket inn i bygningen for å gjenopprette boksen. Men Brandes begynner å mistenke Liz, og han varsler Cosmo om et mulig innbrudd.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ David J. Fox (15. september 1992). «Sneakers' Races to the Top Spot». Los Angeles Times (engelsk). Besøkt 17. juli 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]