Smalvingemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Smalvingemåler
fra British Entomology volume 6 av John Curtis
fra British Entomology volume 6 av John Curtis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pachycnemia hippocastanaria
Hübner, 1799
Norsk(e) navn: Smalvingemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Pachycnemia
Habitat: lynghei
Utbredelse: Europa

Smalvingemåler (Pachycnemia hippocastanaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne grå arten kan kjennes på at forvingene er uvanlig smale sammenlignet med de fleste større målere. Den har en litt uvanlig utbredelse i Norge i og med at den nesten bare forekommer på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 32 mm), slank, grå måler som lett kan kjennes på at forvingene er uvanlig smale. Antennene er trådformede hos begge kjønn. Forvingen er avrundet trekantet og grå. Den midtre delen er gjerne noe mørkere enn resten av vingen, og deler av vingeårene er vanligvis mørke, men hele vingen kan også være jevnt grå. Bakvingen er gråhvit med et smalt, grått tverrbånd. Larven er slank, lysbrun, med en hvit sidestripe og hvite flekker på siden av ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til kystlynghei, der larvene lever på røsslyng (Calluna vulgaris). Av en ukjent grunn tyder både det latinske artsnavnet hippocastanaria og det engelske navnet på arten, "horse chestnut", på at arten lever på hestekastanje, men det er ingenting som tyder på at dette stemmer. De voksne målerne flyr om natten i april – mai. Fra Sør-England og sørover kan man treffe på dem året rundt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom- og Nord-Europa, også i Storbritannia, men den er sjelden i mesteparten av utbredelsesområdet. I Norge er den funnet langs kysten fra Aust-Agder i sør til Sogn og Fjordane i nord, noe som avspeiler at den er knyttet til kystlynghei og kanskje også at den unngår lave vintertemperaturer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]