Smal skumringsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smal skumringsmåler
Nomenklatur
Plagodis dolabraria
(Linnaeus, 1767)
Populærnavn
Smal skumringsmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektPlagodis
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Smal skumringsmåler (Plagodis dolabraria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er lett å kjenne igjen på at forvingene har mange rette, brune, smale tverrstriper som kan få den til å se "brent" ut. I Norge forekommer den på Sørlandet og Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 32 mm), slank, gulbrun måler. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Forvingene er forholdsvis smale, gulbrune med mange smale, rette, brune tverrstriper, dessuten vanligvis med et noe diffust, bredt, brunt tverrbånd i den ytre delen. Bakvingen har en stor, diffus, mørk flekk bakerst ved innerkanten. Larven er brun og knudrete og ligner sterkt på en avbrukket kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever først og fremst i løvskog. Larvene lever på ulike løvtrær, blant andre eik (Quercus spp.), lind (Tilia spp.), bjørk (Betula spp.) og selje (Salix caprea). De voksne sommerfuglene flyr i skumringen og om natten i mai – juni, hannene, men ikke hunnene kommer gjerne til lys. Forvingenes farge gir utmerket kamuflasje når den sitter på trestammer om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa og i alle fall så langt øst som Kasakhstan. I Norge er den funnet langs kysten vest til Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]