Sjakett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den norske kongefamilienslottsbalkongen i Oslo 17. mai 2007. Kronprins Haakon og kong Harald bærer begge standsmessig sjakett og flosshatt.
De to grunnleggende måtene å bære sjakett eller formiddagsantrekk på: til venstre med ståkrage, kravatt til skjortebryst (plastron) og lavt skåret, dobbeltknappet vest – til høyre med nedbrettet krage, slips og høyt skåret, enkeltknappet vest. Foto: Fredrik Tersmeden, 2005.

Sjakett er et formelt antrekk for menn. På engelsk kalles sjaketten morning dress, noe som røper dens bruksområde: den er i den vestlige moten det tradisjonelle formelle herreantrekket til bruk på dagtid, det vil si før klokken 18, på samme måte som kjole og hvitt og smoking er antrekk for kveldstid. Formelt tilsvarer sjakett galla-antrekk for formidagen, og i dag ses den mest på som et plagg som skal brukes ved de helt spesielle anledninger, som for eksempel dagbryllup eller syttende mai, blant annet av den norske kongefamiliens mannlige medlemmer.

Antrekket består av en jakke – sort eller grå – med lange skjøter som er avrundet foran. Under har man formell skjorte og en vest. Tradisjonelt er vestens farge grå, men dette varierer veldig. I motsetning til kjole og hvitt bør man bruke slips og ikke sløyfe til sjakett, eller (kanskje spesielt i USA) kravatt. Buksene er helgrå (matchende med jakke og vest, som er hakket mindre formelt) eller gråstripete (når formell, svart jakke brukes), og man skal ha sorte oxfords på føttene. Det tilhørende hodeplagget er flosshatt, men dette, som hanskene, brukes ikke i alle sammenhenger, og naturligvis ikke innendørs. Fargen på hatten kan være grå (midre formelt) eller svart. Svart hatt og jakke brukes spesielt ved begravelser, og da bør vesten også være svart.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]