Sjakett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den norske kongefamilienslottsbalkongen i Oslo 17. mai 2007. Kronprins Haakon og kong Harald bærer begge standsmessig sjakett og flosshatt.
De to grunnleggende måtene å bære sjakett eller formiddagsantrekk på: til venstre med ståkrage, kravatt til skjortebryst (plastron) og lavt skåret, dobbeltknappet vest – til høyre med nedbrettet krage, slips og høyt skåret, enkeltknappet vest. Foto: Fredrik Tersmeden, 2005.

Sjakett er et formelt plagg for menn. På engelsk kalles sjaketten morning dress, noe som røper dens bruksområde: den er i den vestlige moten det tradisjonelle formelle herreantrekket til bruk på dagtid, det vil si før klokken 18, på samme måte som kjole og hvitt og aftenantrekk (smoking) er antrekket for kveldstid. Formelt tilsvarer sjakett galla-antrekk for formidagen, og i dag ses den mest på som et plagg som skal brukes ved de helt spesielle anledninger, som for eksempel dagbryllup eller syttende mai, blant annet av den norske kongefamiliens mannlige medlemmer.

Antrekket består av en jakke – sort eller grå – med lange skjøter som er avrundet foran. Under har man formell skjorte og en vest. Tradisjonelt er vestens farge grå eller lys gul, men dette varierer. Motsatt av kjole og hvitt kan man bruke slips og ikke sløyfe til sjakett, men helst skal det brukes kravatt. Buksene er helgrå eller gråstripete, og man skal ha sorte oxfords på føttene. Det tilhørende hodeplagget er flosshatt, men dette, som hanskene, er unødvendig ved alle andre anledninger enn hesteveddeløp. Fargen er grå, bortsett fra ved begravelser, da må hatten være svart.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]