Hopp til innhold

Slaget ved Zorndorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Zorndorf
Konflikt: Syvårskrigen
Dato25. august 1758
StedUtenfor Zorndorf
52°40'7,13"N 14°40'8,26"Ø
ResultatUavklart
Stridende parter
Preussens flagg PreussenRusslands flagg Russland
Kommandanter og ledere
Fredrik II den storeWilhelm von Fermor
Styrker
36 00043 000
Tap
12 80018 000
Syvårskrigen
MenorcaLobositzReichenbergPrahaKolínHastenbeckGross-JägersdorfMoysRochefortRossbachBreslauLeuthenRheinbergKrefeldDomstadtlCherbourgZorndorfSaint CastTornowLutterbergHochkirchBergenKayMindenKunersdorfHoyerswerdaFrisches HaffMaxenMeissenLandshutKorbachEmsdorfWarburgLiegnitzKloster KampenTorgauVillinghausenKolbergWilhelmstahlBurkersdorfLutterbergAlmeidaKasselFreiberg

Slaget ved Zorndorf ble utkjempet mellom Preussen og Russland 25. august 1758, under syvårskrigen.

Slagstedet var ved landsbyen Zorndorf i Preussen, nå Sarbinowo i Polen.

Fredrik II av Preussen måtte slå til raskt for å forhindre at de russiske og østerrikske styrkene skulle møtes i et felles framstøt mot Berlin. Han manøvrerte seg derfor bak de russiske styrkene mens de beleiret Küstrin øst for Berlin. Tidlig om morgenen 25. august oppdaget russiske kosakker at de prøyssiske styrkene befant seg bak byen Zorndorf etter å ha marsjert rundt den russiske høyre flanken.

Dette var første gang at Fredrik selv møtte russiske styrker under sjuårskrigen, og dette skulle bli et av de aller blodigste slagene.

Russerne led betraktelig større tap enn prøysserne, men hadde også større styrker i utgangspunktet. Det kom derfor ikke til noen avgjørelse i slaget, og begge styrker trakk seg tilbake. Resultatet for krigens gang var at prøysserne fikk et pusterom, samtidig som de måtte akseptere at det sto fiendtlige styrker inne på deres territorium.