Slaget ved Burkersdorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Slaget ved Burkersdorf var en slags som ble utkjempet 21. juli 1762 under Syvårskrigen En prøyssisk armé på 40 000 mann bekjempet en østerriksk armé på rundt 30 000 mann.

Etter at Elizabeth av Russland døde, tsarina i Russland, tok nevøen Peter III over tronen. Peter var en stor beundrer av Fredrik den store og alt som var prøyssisk, og Fredrik tok i bruk denne fordelen. Peter trakk arméen sin tilbake fra krigen, forlot det russisk-okkuperte Østpreussen og signerte en fredsavtale med Fredrik. Peter sendte så en styrke for å støtte den prøyssiske arméen i felttoget mot østerrikerne.

Regjeringstiden til Peter var kort, da konen Katarina den store tok over tronen og han døde kort tid etter. Katarina trakk seg ut av krigen og sendte ordre til grev Zakhar Tsjernysjov, som hjalp prøysserne i å trekke seg tilbake.

Fredrik så at han måtte handle raskt. Han overbeviste den russiske generalen om å forbli et par dager til, uten å ta del i slaget, men å være en styrke som påvirket avgjørelsene til den østerrikske generalen. Fredrik gikk til angrep og vant, mens de russiske styrkene reiste hjem.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johannes Kunisch: Friedrich der Große. Der König und seine Zeit. C.H. Beck, München 2004, ISBN 3-406-52209-2.
  • Curt Jany:Geschichte der Preußischen Armee vom 15. Jahrhundert bis 1914, Zweiter Band, Die Armee Friederichs des Großen 1740-1763

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • informasjon på tysk [1]