Slaget ved Jumonville Glen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Jumonville Glen
Konflikt: Den franske og indianske krig
Washington Pennsylvania Mapb.jpg
Washington sitt kart over Ohioelven og det omliggende området med notat om de franske planene, 1753 eller 1754.
Dato28. mai 1754
StedNær dagens Uniontown, Pennsylvania
39°48′50,9″N 79°35′13,58″V
ResultatKoloniseier
Stridende parter
Storbritannia Kolonien Virginia
Ohio-irokeserer
Frankrike Frankrike
Kommandanter og ledere
Storbritannia George Washington
Tanacharison
Frankrike Joseph Coulon de Villiers de Jumonville
Styrker
40 kolonimilits
12 irkoesarkrigarar[1]
50 soldater[2]
Tap
1 drept
2-3 skadde[3]
10-12 drepte
2 skadde
21 fanget[1]

Slaget ved Jumonville Glen, også kjent som Jumonville-saken, var det første slaget i den franske og indianske krig, utkjempet 28. mai 1754 nær dagens Uniontown i Pennsylvania. George Washington hadde blitt sendt til Ohio Country, et område som både britiske og franske kolonister kjempet om, som en britisk utsending i desember 1753, for å beordre franskmennene, som bygget et fort i området, til å forlate området. De franske offiserene sa høflig i fra til Washington at de ikke var nødt til gjøre som han sa og at de mente å bli værende, siden brevet ikke hadde blitt adressert til generalen eller guvernøren deres som var ansvarlig.

Bilde av slagstedet i 2007.
Syvårskrigen i
Nord-Amerika:

Den franske og indianske krig
Jumonville GlenFort NecessityFort BeauséjourMonongahelaLake George - Fort Bull - Fort Oswego - KittanningFort William HenryBloody Creek - Louisbourg - German Flatts - Fort CarillonFort Frontenac - Fort DuquesneFort LigonierTiconderogaLa Belle-Famille - Fort NiagaraBeauportQuebecSainte-FoyRestigouche - Thousand IslandsSignal Hill

Washington reiste tilbake til Virginia og informerte guvernør Robert Dinwiddie om at franskmennene nektet å forlate området. Guvernøren samlet førti mann under kaptein William Trent i mars 1754 og sendte de til området der elvene Allegheny og Monongahela renner sammen, for å bygge et fort. Franskmennene sendte tusen mann for å drive bort britene og bygge ferdig fortet de hadde startet på. Fortet fikk navnet Fort Duquesne. Mot slutten av april 1754, reiste Washington med 120 militssoldater tilbake til Ohiodalen. Claude-Pierre Pécaudy de Contrecoeur sendte Joseph Coulon de Jumonville med 30 mann for å stadfeste at Washington hadde invadert fransk territorium. Jumonville og mennene hans forlot Fort Duquesne den 23. mai. Morgenen den 28. mai gikk Washington til angrep på de sovende soldatene med bajonetter, for å ikke vekke dem. Britene tok livet av 10 soldater og fanget 21. Jumonville, som var skadd, ble drept mens han leste opp et krav til Washington. Denne treffingen ble starten på striden som etter hvert utviklet seg til sjuårskrigen i 1756.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lengel s.37
  2. ^ Lengel s.36
  3. ^ Lengel s.38

Kilder[rediger | rediger kilde]