Det andre slaget ved Bloody Creek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varde reist av en fortidsminneforening

Slaget ved Bloody Creek ble utkjempet 8. desember 1757 under den franske og indianske krigen. Militssoldater fra Acadia og Mi'kmaq slo en avdeling av britiske soldater ved Bloody Creek, som munner ut i Annapolis River ved dagens Carleton Corner i Nova Scotia. Slaget skjedde på samme sted som slaget i 1711 under dronning Anne-krigen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter at franskmennene hadde tapt i Slaget ved Fort Beauséjour og deportasjonen av akadierne hadde startet i 1755, dannet mange akadier geriljagrupper i skogene, ofte sammen med deres gamle forbundsfeller Mi'kmaq-indianerne. Disse gruppene opererte på hele Nova Scotia frem til Ny-Frankrike falt. Den mest kjente av disse geriljakrigerne var Joseph Broussard, også kjent som Beausoleil. Trass i at britene kontrollerte mange skanser som Halifax, Annapolis Royal og Fort Beausejour, klarte ikke britene å få fred i regionen.

Den 6. desember ble et arbeidslag i Annapolis Royal angrepet nær stedet hvor det første slaget fant sted i 1711. Der ble de utsatt for et bakholdsangrep av akadiske og Mi'kmaq styrker. En mann ble drept og syv andre ble tatt til fange. Som følge av dette ble 130 mann under kaptein Peter Pigou sendt ut for å hente tilbake de folkene som hadde blitt tatt til fange.

Slaget[rediger | rediger kilde]

De marsjerte til fots langs sørbredden av Annapolis-elven og britene ble utsatt for våte og kalde forhold før de ga opp letingen etter fangene. De krysset en bro over René Forêt River om morgenen den 8. desember da de ble angrepet av Mi'kmaq og akadiere. Britene holdt stand en kort stund og led store tap, blant andre ble kaptein Pigou drept, før de trakk seg tilbake til Annapolis Royal.

Ettervirkning[rediger | rediger kilde]

Tross i seieren klarte ikke Mi'kmaq og akadiarene å følge opp med et angrep på Annapolis Royal. Det var derimot mange liknende grupper som forsatte å angripe de britiske styrkene i Nova Scotia og som støttet de franske troppene gjennom krigen. René Forêt River fikk navnet Bloody Creek til ære for slaget.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]