Kittanning-ekspedisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kittanning-ekspedisjonen, også kjent som Armstrong-ekspedisjonen eller slaget ved Kittanning, ble et raid under den franske og indianske krigen som bevirket at den indianske landsbyen Kittanning ble ødelagt. Landsbyen hadde blitt utgangspunktet for angrep fra Delaware-krigere (Lenape) mot kolonister i den britiske provinsen Pennsylvania. Kommandert av oberstløytnant John Armstrong gikk til angrep langt inn i fiendtlige områder og var den eneste store ekspedisjonen som militssoldatene i Pennsylvania gjorde under krigen. Tidlig den 8. september gikk de overraskende til angrep på den indianske landsbyen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Selv om det etter hvert ble en verdensomspennende konflikt kalt syvårskrigen, startet den franske og indianske krigen på grensen til Pennsylvania for å få kontroll over Ohio Country. Da George Washington overgav seg ved Fort Necessity i 1754 og Braddock tapte i 1755, var nybyggerne på grensen til Pennsylvania uten forsvar og samlet sammen folk for å kunne forsvare seg.

Franskmennene og indianerne som hadde slått general Edward Braddock i Monongahela var hovedsakelig fra området rundt De store sjøene i nord. De lokale indianerne tilhørte hovedsakelig delaware- og shawnee-folkene, som hadde flyttet til området etter at de hvite kolonistene hadde slått seg ned i områdene deres lenger øst. De hadde ventet for å se hvem som kom til å vinne konkurransen, for de kunne ikke risikere å holde med den tapende siden. Da Fort Duquesne var sikret, klarte de seirende franskmennene å oppfordre delawarene og shawneene til å ta opp stridsøksa mot de som hadde tatt landet deres.

Rundt oktober 1755 startet delawarene og shawneene, ofte sammen med franskmennene, å raide bebyggelser i Pennsylvania. Indianerne skilte ikke mellom soldater og sivile, og kvinner og barn ble også drept og skalpert og fanger ble ofte torturert til døde.[1] Selv om de europeiske amerikanerne også var brutale i krigen, fant de indianerne særlig brutale og skremmende.

Shingas og Captain Jacobs, som begge bodde i Kittanning, var blant indianerhøvdingene. Kolonistyret i Pennsylvania og Virginia tilbød dusør for skalpene deres. Captain Jacobs var på en ekspedisjon ledet av Louis Coulon de Villiers som tok Fort Granville (nær dagens Lewistown) om morgenen 2. august 1756. Angriperne ble holdt tilbake, men kommandanten i garnisonen ble drept og hans nestkommanderende overga garnisonen, inkludert kvinner og barn, morgenen etter. Bror til kommandanten, oberstløytnant John Armstrong, organiserte umiddelbart en ekspedisjon mot Kittanning for å ta hevn.

Raidet[rediger | rediger kilde]

Armstrong førte 300 militssoldater fra Fort Shirley den 31. august. Den 7. september hadde soldatene nådd utkanten av Kittanning. Tegn på små indianerleirer fikk oberst Armstrong til ta ut et dusin mann under løytnant James Hogde for å iaktta dem, mens resten av soldatene gikk mot landsbyen. Morgenen etter satte Armstrong i gang et overraskelsesangrep mot landsbyen. Mange av innbyggerne flyktet, men Captain Jacobs satte opp et forsvar, og de gjemte konene og familiene i husene sine. Da han nektet å overgi seg ble huset hans og andres hus satt i brann. Krutt som lå lagret i husene tok fyr og noen hus eksploderte og biter av indianerkropper ble kastet høyt opp i luften og landet i en kornåker like ved. Captain Jacobs ble drept og skalpert etter å ha hoppet ut av huset i et forsøk på å unngå flammene. Slaget endte med at hele landsbyen gikk opp i flammer. Fangene informerte Armstrong om at 24 mann hadde satt ut fra landsbyen dagen før for å gjøre nok et raid. Dette gjorde Armstrong urolig for løytnant Hogde, så han ga ordre om å trekke seg tilbake. Etter noen kilometer møtte de en dødelig skadet Hogg som fortalte at styrken hans hadde blitt angrepet av en større indianerstyrke. Noen av mennene hans hadde flyktet, og de fleste andre ble drept. Den 13. september kom Armstrong og resten av styrken hans tilbake til Fort Lowden.

Ifølge rapporten til Armstrong tok han 11 skalper og frigjorde 11 fanger. Han estimerte at mennene hans hadde tatt livet av mellom 30 og 40 indianere.

Ettervirkning[rediger | rediger kilde]

Ødeleggelsen av Kittanning ble regnet som en seier i Pennsylvania og Armstrong ble etterpå kjent som «Helten av Kittanning». Han og mennene hans krevde inn «skalp-dusøren» som var på Captain Jacobs.[2] Seieren var dyrekjøpt. Angriperne led større tap enn det de påførte andre, og de fleste i landsbyen rømte, og tok med seg nesten alle fangene de holdt der.[3] Ekspedisjonen førte trolig også til grensekrigen, og indianerraidene senere på høsten ble verre enn de noensinne hadde vært.[2] Kittanning-raidet viste for innbyggerne i landsbyen at de var sårbare og fleste flyttet til mer trygge steder. En fredsgruppe ledet av bror til Shingas, Tamaqua, kom snart til frontlinjen. Tamaqua sluttet etter hvert fred med Pennsylvania i Easton-traktaten, som gjorde at britene under general John Forbes klarte å utføre en ekspedisjon i 1758 som drev franskmennene fra Fort Duquesne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Indian Wars of Pennsylvania
  2. ^ a b Anderson
  3. ^ Hunter

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Anderson, Fred (2000). Crucible of War: The Seven Years War and the Fate of Empire in British North America, 1754–1766. New York: Alfred Knopf. ISBN 0375406425. 
  • Fisher, John S (1927). «Colonel John Armstrong's Expedition against Kittanning». The Pennsylvania Magazine of History and Biography. Historical Society of Pennsylvania (Volume 51, No 1): 1–14. 
  • Hunter, William A. Forts on the Pennsylvania Frontier, 1753-1758. 1960; Wennawoods reprint, 1999.
  • McConnell, Michael N. A Country Between: The Upper Ohio Valley and Its Peoples, 1724-1774. Lincoln: University of Nebraska Press, 1992.
  • Myers, James P. "Pennsylvania's Awakening: the Kittanning Raid of 1756." Pennsylvania History 66 (1999), 399—420.[1]
  • O'Meara, Walter (1965). Guns at the Forks. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall. OCLC 21999143.