Slaget ved Ticonderoga i 1759

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Slaget ved Ticonderoga var en mindre konfrontasjon ved Fort Carillon (i dag Fort Ticonderoga) den 26. og 27. juli 1759, under den franske og indianske krigen. En britisk styrke på flere enn 11 000 mann kommandert av general Jeffrey Amherst flyttet artilleriet sitt til en høyde over fortet, som var forsvart av 400 franskmenn kommandert av brigadegeneral François-Charles de Bourlamaque.

Istedenfor å forsvare fortet, trakk de Bourlamaque, som handlet under instrukser fra general Louis-Joseph de Montcalm og guvernøren i Ny-Frankrike, Marquis de Vaudreuil, styrkene sine bort og prøvde å sprenge fortet i luften. Magasinet med krut ble ødelagt, men murene ble ikke så alvorlig skadd. Britene okkuperte så fortet, som fikk navnet Fort Ticonderoga. De gjorde flere utbetringar i området og begynte å bygge en flåte for å gjøre militære operasjoner på Lake Champlain.

Den franske taktikken var nok til å hindre armeen til Amherst i å slå seg sammen med James Wolfe i slaget ved Abrahamslettene. Men de bandt også opp 3000 av sine egne soldater som ikke kunne assistere i forsvaret av Quebec.

Kilder[rediger | rediger kilde]