Banansnegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Banansnegler
Banansnegl
Banansnegl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ariolimax
Morch, 1859
Norsk(e) navn: banansnegler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Snegler
Orden: Lungesnegl
Familie: Skogsnegler
Antall arter: 3
ingen i Europa
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Mellom- og Nord-Amerika
Delgrupper:
Ariolimax columbianus,
Ariolimax californicus.
Ariolimax columbianus, Canada

Banansnegler er et bløtdyr og tilhører de landlevende lungesneglene i familiegruppen skogsnegler. Den er en av «nakensneglene» uten synlig skall.

De finnes ikke i Norge eller Europa, men er utbredt i Mellom- og Nord-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Banansnegler er vanligvis gule og ikke helt ulike bananer, noe som grunnen til navnet. Men noen av artene kan være brune, grønne eller nesten hvite. Ariolimax columbianus har mørke flekker, disse kan nesten helt dekke den gule fargen. Den er den nest største landlevende sneglen i verden og kan bli opptil 25 centimeter. Den største er Limax cinereoniger som finnes i Europa, den kan bli hele 30 cm.

Banansnegler har to par tentakler. På det øverste paret finnes øyne ute på spissen. Det underste paret brukes til å registrere lukter eller kjemikalier. De har en kappehule som er en del av åndedrettet til sneglen, og den tjenestegjør som en lunge. Man kan lett se åpningen til kappehulen som et hull, normalt på høyre siden av kappen. Skogsnegler har åndehullet foran midten av kappa.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Banansnegler lever for det meste av døde plantedeler og døde dyr (åtsler), som den spiser. Den har ikke tenner, men en raspetunge, som den kan raspe i seg maten med.

Banansnegler finnes på fuktige steder med skygge. Den er aktive om natten når luftfuktigheten er høyere. Om dagen hviler den ofte undere steiner eller i tett vegetasjon. Om været blir for tørt og varmt, lukker den åpningen til kapphulen, mest mulig for å spare på fuktigheten.

Banansnegler er hermafroditter (tvekjønnet). For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under parringen, befrukter hverandre. De legger flere hundre egg i små grupper, på skyggefulle fuktige steder. Etter noen uker klekker eggene. De nyklekkete sneglene ser ut som miniatyrer av de voksne individene. Utviklingstiden til et voksent individ kan variere etter arten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]