Arion subfuscus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Arion subfuscus
Foto: Erik Veldhuis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Arion subfuscus
(Draparnaud, 1805)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Bløtdyr
Klasse: Snegler
Orden: Lungesnegl
Familie: Skogsnegler
Slekt: Arion
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: ?

Arion subfuscus er et bløtdyr og tilhører de landlevende lungesneglene i familiegruppen skogsnegler. Den er en av «nakensneglene» uten synlig skall.

Arion subfuscus (Draparnaud, 1805) er av enkelte entomologer i Tyskland og Tsjekkia, regnet som et synonym av Oransjeskogsnegl, Arion fuscus.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arion subfuscus har to par tentakler. På det øverste paret finnes øyne ute på spissen. Det underste paret brukes til å registrere lukter eller kjemikalier. De har en kappehule som er en del av åndedrettet til sneglen, og den tjenestegjør som en lunge. Man kan lett se åpningen til kappehulen som et hull, normalt på høyre siden av kappen. Skogsnegler har åndehullet foran midten av kappa. Arion subfuscus kan ligne på enkelte arter i familien kjølsnegler (Limacidae), men disse har åndehullet bak midten av kappa og en kjøl på den bakre delen av kroppen. Mange av artene inne skogsnegler ligner på hverandre. For å kunne artsbestemme disse med sikkerhet kan det kreves undresøkelse av de indre organene. (genitaliene).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arion subfuscus lever for det meste av ulike plantedeler, som den spiser. Den har ikke tenner, men en raspetunge, som den kan raspe i seg maten med. Men den kan spise døde dyr (åtsler) eller mindre snegler som de kommer over.

Arion subfuscus finnes på fuktige steder med skygge. Den er aktive om natten når luftfuktigheten er høyere. Om dagen hviler den ofte undere steiner eller i tett vegetasjon. Om været blir for tørt og varmt, lukker den åpningen til kapphulen, mest mulig for å spare på fuktigheten.

Arion subfuscus er hermafroditter (tvekjønnet). For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under parringen, befrukter hverandre gjensidig. Den legger flere hundre egg i grupper på 20-30 egg, på skyggefulle fuktige steder. Etter noen uker klekker eggene. De nyklekkete sneglene ser ut som miniatyrer av de voksne individene. Utviklingstiden til et voksent individ kan variere etter arten, men mellom seks og sju måneder er vanlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]